Naoružanje

Hrvatska kupuje 12 lovaca, Šveđani prvi ponudili "Gripene"

Hrvatska kupuje 12 lovaca, Šveđani prvi ponudili "Gripene"
Foto: wikipedia.org | Hrvatska kupuje 12 lovaca, Šveđani prvi ponudili "Gripene"

Zagreb - Ponude za kupovinu 12 višenamjenskih aviona Hrvatska očekuje iz 7 zemalja.

Posljednjeg dana do isteka roka za podnošenje ponuda za kupovinu višenamjenskih borbenih aviona u Ministarstvu odbrane Hrvatske će, kako se očekuje, ponude doneti predstavnici sedam država.

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu Međuresorno povjerenštvo primilo je tokom jutra četiri ponude za nabavku borbenih aviona, i to od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela, prenisi SEEbiz.

"Time je završena faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine", navodi se u saopštenju Vlade.

"Postupak će se voditi stručno sa jasno utvrđenim kriterijumima i ispitaće se svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku", navela je Vlada.

Zagrebačka N1 tv je prenela da su u Ministarstvo odbrane jutros prvi ponudu doneli Šveđani.

Ambasadorka Švedske u Zagrebu Diana Helen Madunic je izjavila da švedska firma Gripen sjajno sarađuje sa svim državama koje koriste njihove avione, a u regionu su to Češka i Mađarska.

Izrazila je nadu da će i Hrvatska biti dio te saradnje.

Ministar odbrane Mario Banožić je novinarima rekao da proces razmatranja ponuda traje tri mjeseca, nakon čega će prijedlog biti upućen vladi.

Nada se da će taj proces biti završen do kraja godine.

"Zatražili smo inicijativne ponude od Amerike za nabavku novih F-16, imamo ponude Švedske za nabavke Gripena, zatražili smo ponude za polovne avione evropske proizvodnje Italije i Francuske, za polovne F-16 avione Norveške, Grčke i Izraela. Nadam se da će se svi odazvati", rekao je ministar.

Hrvatska, dodao je, kupuje 12 aviona.

A način plaćanja, kaže, biće poznat kada se završi razmatranje ponuda.

Banožić se osvrnuo i na odbijanje Kabineta predsjednika Zorana Milanovića da učestvuju u Komisiji koja će razmatrati ponude i dodao da mu je žao zbog toga jer je u pitanju veliki projekat.

''Ovo govorim kao Hrvat, ovo je značajno za sve nas i našu sigurnost, ovo mora biti jedinstvena odluka'', zaključio je Banožić.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije