Naoružanje

Hrvatska nabavlja vojni brod vrijedan pola milijarde evra

Hrvatska nabavlja vojni brod vrijedan pola milijarde evra
Foto: Ilustracija | Hrvatska nabavlja vojni brod vrijedan pola milijarde evra

Hrvatska nabavlja vojni brod od 500 miliona evra, dvostruko duži od Petra Krešimira IV, prenose mediji.

"Radićemo na nabavci višenamjenskog borbenog broda", istakao je juče u svom govoru u Kninu premijer Andrej Plenković govoreći o planovima budućeg opremanja Hrvatske vojske.

To je prvi put da je iz vlade službeno potvrđeno da se ide u projekat nabavke vojnog broda klase korveta za potrebe Hrvatske ratne mornarice, dodaje pomenuti portal.

Prema nezvaničnim informacijama, stručnjaci mornarice već duže vrijeme rade na definisanju tehničkih karakteristika broda te njegove namjene, a isti bi se trebao naći u novom Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga.

Kako saznaje "Index.hr", išlo bi se na gradnju nove korvete, što znači da otpadaju ranije inicijative za nabavkom polovnog broda.

Načelnik Glavnog štaba admiral Robert Hranj krajem prošle godine najavio je nabavku višenamjenskog broda lake korvete koja bi bila namijenjena površinskom, protivpodmorničkom te protivzračnom i protivraketnom ratovanju.

Sam brod je zamišljen kao budući štabni brod HRM-a koji bi bio namijenjen zaštiti državne granice, ali bi HRM s njim dobio mogućnost isplovljavanja na Sredozemlje, pa čak i na okeane.

Bio bi to i najveći brod Hrvatske ratne mornarice, dužine oko 100 metara. Poređenja radi, raketna topovnjača Petar Krešimir IV. dugačka je 54 metra.

Prema admiralovim riječima, ovaj tip broda u redove mornarice mogao bi ući u periodu između 2025. i 2030. godine. Korveta je klasa broda dužine oko 100 metara opremljena s nekoliko topova srednjeg i malog kalibra te projektilima zemlja-zemlja i zemlja-vazduh te protivpodmorničkim naoružanjem.

Osim toga, ima mogućnost da primi i jedan mornarički helikopter. Razvoj, gradnja i opremanje ovakvog broda izuzetno su skupi te sa sobom nose mnogobrojne rizike. Stoga se procjenjuje da bi Hrvatska išla na ugovaranje nekog postojećeg projekta s pouzdanim partnerom. U ovom trenutku na evropskom tržištu cijena nove korvete kreće se između 400 i 500 miliona evra, što uključuje gradnju i opremanje broda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije