Naoružanje

Hrvatska vojska opremljena raketama Hellfire

Hrvatska vojska opremljena raketama Hellfire
Foto: Ilustracija | Helikopteri Kiowa Warrior pripremljeni su za upotrebu raketa Hellfire

Hrvatska vojska nabavila je od američkog partnera, Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, seriju raketa AGM-114 Hellfire za opremanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestilo je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH).

Time je, kako prenosi Hina, "postignuta njihova potpuna operativna sposobnost".

Nabavkom raketa Hrvatska vojska stekla je sposobnost protivoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom vjerovatnoćom uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću, uz umanjen rizik za posadu helikoptera, navodi se u saopštenju.

Riječ je o sofisticiranoj protivoklopnoj raketi američkog proizvođača Lockheed Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letjelice ili zemaljske stanice navođenja) te ima mogućnost djelovanja u svim terenskim uslovima, danju i noću.

Obuke i pripreme

Helikopteri Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju softversku pripremu za taj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je provedena korištenjem trenažne varijante rakete Hellfire, prenosi Hina.

Kako je saopšteno, rakete su ugovorene 2017. posredstvom FMS-a (Foreign Military Sales), programa SAD-a za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama.

Time su ostvarene znatne uštede u korist Ministarstva odbrane, te su isporučene u skladu s ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije