Naoružanje

Indija modernizuje borbene avione Suhoj Su-30

Indija modernizuje borbene avione Suhoj Su-30
Foto: Screenshot/YouTube | Indija modernizuje borebene avione Suhoj Su-30

Indijsko Ministarstvo odbrane riješilo je da povjeri modernizaciju svoje flote lovaca Sukhoi Su-30 MKI domaćim kompanijama.

Na čelu čitavog projekta biće kompanija Hindustan Aeronautics Limited (HAL) uz podršku Organizacije za istraživanje i razvoj odbrane (Defence Research and Development Organization - DRDO).

Modernizacija će obuhvatiti uvođenje novih, indijskih radarskih sistema, nove avionike, nove opreme za elektronsko ratovanje (Electronic Warfare - EW). Integracija infracrvenih sistema za pretragu i praćenje značajno će poboljšati ciljanje raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Prema navodima teksta objavljenog u magazinu The Economic Times, modernizacija ruskih borbenih aviona u indijskoj "režiji" naglašava želju Indije za autonomijom u odbrambenom razvoju.

Modernizacija indijskih borbenih aviona Sukhoi Su-30MKI  koja će biti sprovedena u dvije faze trebalo bi da značajno ojača poziciju Nju Delhija na globalnom tržištu naoružanja i istovremeno obezbijedi borbenu gotovost lovačke flote Indijskog ratnog vazduhoplovstva (Indian Air Force - IAF).

Indija inače kontinuirano već duže od jedne decenije radi na modernizaciji ovih vazduhoplova.

Do sada je posebna pažnja poklonjena naoružanju i integracijama krstarećih projektila klase BrahMos (koju su razviji zajedno sa Rusijom) i projektila tipa Astra koji su plod domaće pameti.

U toku je i integracija nove generacije protiv-radarskih projektila (New Generation Anti-Radar Missile - NGARM) koja je razvijena u Indiji.

Rusija je insistirala na zamjeni motora prethodne generacije Saturn AL-31FP modernim AL-41F-1S istog proizvođača, koji imaju maksimalan potisak od 142.3 kN, što je značajno poboljšanje u odnosu na motore AL-31FP sa potiskom od 122.6 kN, prenosi portal Aero.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije