Naoružanje

Indija naručila dodatnih 72.000 pušaka sistema SIG Sauer 716 G2

Indija naručila dodatnih 72.000 pušaka sistema SIG Sauer 716 G2
Foto: mod.gov.in | Indija naručila dodatnih 72.000 pušaka sistema SIG Sauer 716 G2

Indijsko ministarstvo odbrane je naručilo još 72.000 pušaka sistema SIG716 kalibra 7,62 NATO od kompanije SIG Sauer.

Ova dodatna narudžba dio je hitnog projekta opremanja graničnih pješadijskih jedinica indijske vojske. Te puške će se slati prema prioritetima i  to prvenstveno protivpobunjeničkim i antiterorističkim jedinicama raspoređenim na granicama. U naoružanje je ranije uvedeno 72.400 komada ovog oružja.

SIG716 G2 Patrol je poboljšana jurišna puška u kalibru 7,62 x 51mm. Puška funkcioniše na principu gasne pozajmice sa klipom kratkog hoda, ima cijev od 16 inča, M-LOK sistem prednje obloge prilagođen lakom montiranju dodatne opreme i podesivi teleskopski kundak sa šest pozicija. Oružje koje se isporučuje indijskoj vojsci proizvedeno je u američkoj ekspozituri švajcarsko-njemačke firme Sig Sauer u Nju Hempširu.

SIG716 G2 Patrol
Indijski vojnik sa puškom sistema SIG716 G2 Patrol u kalibru 7,62x51NATO

"Globalni značaj ovog ugovora za SIG SAUER je dalekosežan zbog veličine, lokacije i ekonomske snage Indije na globalnom tržištu", kaže Ron Cohen, predsjednik i izvršni direktor kompanije SIG SAUER, Inc. "Mi smo veoma ponosni i počastvovani što su SIG716 izabrane za upotrebu od strane borbenih snaga indijske vojske i radujemo se razvoju jakog partnerstva sa indijskim Ministarstvom odbrane", rekao je Cohen.

Većina regularnih pješadijskih jedinica treba da bude opremljena novousvojenim ruskim automatskim puškama sistema AK-203 koje će biti licencno proizvođene u Indiji. Takođe, u naoružanje je uveden i karabin sistema Caracal International CAR 816 kalibra 5,56 x 45mm koji se proizvodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije