Naoružanje

Indija od Rusije kupuje 21 i modernizuje još 59 lovaca MiG-29

Indija od Rusije kupuje 21 i modernizuje još 59 lovaca MiG-29
Foto: wikipedia.org | Indija od Rusije kupuje 21 i modernizuje još 59 lovaca MiG-29

U ovom momentu indijsko ratno vazduhoplovstvo posjeduje tri eskadrile lovaca MiG-29, koji su nabavljani još s početka 80-ih godina. Dopunski kontingent letjelica će stvoriti prostor za obrazovanje još jedne eskadrile.

Vlada iz Nju Delhija je donijela odluku da iz Rusije nabavi eskadrilu taktičkih višenamjenskih lovaca MiG-29, kao i da modernizuje još 59 ovih aviona (vjerovatno na sličan standard, dopuna portala Borbeni Efektivi) – saopštio je zamjenik Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS) Vladimir Drožov. Ovo je objavio Interfaks, a prenio internet portal aex.ru.

On je precizirao, da ruska strana očekuje odluku komande indijskog ratnog vazduhoplovstva za realizaciju određenih tenderskih procedura. Prema njegovim riječima, indijskim partnerima je dostavljen i prijedlog koji se tiče isporuke šest helikoptera Ka-31 i sadržaju tehnološkog paketa koji će biti integrisan u 12 dopunskih lovaca Su-30MKI koji će takođe biti isporučeni Indiji. I ruski ambasador u Indiji je nedavno rekao da Delhi ove godine očekuje isporuku partije višenamjenskih borbenih aviona MiG-29 i Su-30.

Drožov je napomenuo, da je pandemija koronavirusa razlog nešto dužih pregovora na liniji Moskva-Delhi kada je u pitanju isporuka lovaca MiG-29 i Su-30, uključujući i helikoptere Ka-31. "Prekid regularnog vazdušnog saobraćaja između dvije zemlje značajno je zakomplikovalo naše pregovore. Uprkos tome naš pregovorački proces je u toku" - rekao je zamjenik Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS).

Nedavno su u informativnoj službi FSVTS najavili da će sva tri ugovora biti potpisana do kraja 2020.godine. Takođe, Federalna služba za vojno-tehničku saradnju je rekla da je Delhi zainteresovan za nabavku dodatne količine višenamjenskih lovaca Su-30MKI koji će se po licenci kompletirati u Indiji.

U ovom momentu indijsko ratno vazduhoplovstvo posjeduje tri eskadrile lovaca MiG-29, koji su nabavljani još s početka 80-ih godina prošlog vijeka. Dopunski kontigent letjelica će stvoriti prostor za obrazovanje još jedne eksadrile.

(Ruska reč)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije