Naoružanje

Indonezija proizvela "ploveći tenk"

Indonezija proizvela "ploveći tenk"
Foto: Printscreen YouTube | Indonezija proizvela "ploveći tenk"

Indonezija je proizvela borbeno vozilo koje može plutati i ploviti, a uz to i pucati poput tenka.

Radi se o hibridnom borbenom vozilu namijenjenom odbrani, koje je nazvano Tank Boat. Ovo vozilo može preći 965 kilometara s jednim rezervoarom goriva, što je idealno za odbranu ostrva koji čine Indoneziju. Osim toga, vozilo može transportovati više od jednog voda indonezijskih marinaca.

Tank Boat je već u fazi testiranja nedaleko od obale Banyuwangija, a ako se pokaže dobro, ministarstvo odbrane će kupiti još primjeraka od kompanije PT Lundin.

Zemlja se bori protiv organizovanog kriminala, a kriminalci koriste brojna ostrva za napade i skrovišta. Međutim, ovakva vozila će omogućiti brzi transport vojske s ostrva na ostrvo, kao i iskrcavanje na obalu.

Tank Boat je dug 18 i širok 6,4 metra, pokreću ga dva MAN-ova motora od po 1.200 KS, kao i dvije vodene mlaznice. Maksimalna brzina kretanja iznosi do 40 čvorova.

Dobro je opremljen naoružanjem, a i vojnici mogu sa sobom ponijeti dosta oružja. Cockerill 105-milimetarski top ispaljuje protivoklopne i visokoeksplozivne granate, prenosi klix.ba.

Indonezija je nedavno doživjela tragediju nakon što je izgubila podmornicu u aprilu. Ostaci podmornice su se pojavili na površini mora nakon opsežne potrage. Indonezijski zvaničnici tvrde da je njemačka podmornica Nangalla-402 bila u odličnom stanju prije nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije