Naoružanje

Izrael zatražio još 25 borbenih aviona, poznato i zbog čega

Izrael zatražio još 25 borbenih aviona, poznato i zbog čega
Foto: Tanjug/AP | Izrael zatražio još 25 borbenih aviona, poznato i zbog čega

TEL AVIV - Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zvanično zatražilo od SAD da prodaju Izraelu još 25 borbenih aviona "F-35" koje je proizvela kompanija "Lokid Martin".

U saopštenju se navodi da će od tih aviona biti formirana treća eskadrila izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

"Ministarstvo odbrane pokrenulo je proces nabavke treće eksadrile aviona `F-35` za Odbrambene snage Izraela /IDF/. Nakon što su ministar odbrane Joav Galant i generalni direktor Ministarstva Ejal Zamir odobrili sporazum o nabavci aviona, odjeljenje Ministarstva za javne nabavke poslalo je formalan zahtjev Kancelariji za Zajednički program `F-35` u SAD, sa ciljem da se završi odobrenje i potpiše sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci", ističe se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva, nakon sprovođenja sporazuma, koji uključuje podršku i održavanje, ukupan broj ovih aviona u IDF biće 75. U saopštenju se dodaje da će isporuka početi 2027. godine, te da će godišnje biti isporučena tri aviona. Ministarstvo procjenjuje da je vrijednost ugovora oko tri milijarde dolara, a sve će biti finansirano iz američkih fondova za pomoć.

Izrael je odlučio da kupi avione "F-35" 2010. godine, a prva dva su dostavljena izraelskom vazduhoplovstvu u decembru 2016. godine. Izrael je do novembra 2022. godine primio 36 od 50 naručenih američkih aviona. Isporuka ostalih 14 trebalo bi da bude završena sljedeće godine. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije