Naoružanje

Japan za avione i projektile izdvaja rekordnih 51,7 milijardi dolara

Japan za avione i projektile izdvaja rekordnih 51,7 milijardi dolara
Foto: wikipedia.org | Japan za avione i projektile izdvaja rekordnih 51,7 milijardi dolara

Tokio - Ministarstvo odbrane Japana će dobiti rekordnih 51,7 milijardi dolara za godinu dana.

Vlada japanskog premijera Jošihidea Suge odobrila je deveto uzastopno povećanje potrošnje za vojsku u ponedjeljak, kako bi se finansirao razvoj naprednog borbenog aviona sa "stealth" tehnologijom, kao i protivbrodska raketa dugog dometa, kako bi se odgovorilo na jačanje kineske vojne snage.

Ministarstvo odbrane Japana će dobiti rekordnih 51,7 milijardi dolara za godinu dana, počev od aprila, što je 1,1 odsto više nego ove godine, piše Al Džazira Ingliš, pozivajući se na Rojters.

Suga ima većinsku podršku u Parlamentu i promjena budžeta na ovaj način je izvjesna.

Suga nastavlja kontroverzno jačanje vojske, koje je počeo njegov prethodnik Šinzo Abe, kako bi japanske snage dobile nove avione, rakete i nosače aviona s većim dometom i snagom protiv mogućih neprijatelja, uključujući Kinu. Sumnjivi upad

U ponedeljak je japanski Generalštab na Tviteru objavio kako je avion podignut 18. decembra, kao odgovor na sumnjivi upad koji se desio u japanskom vazdušnom prostoru iznad Japanskog mora, gde se graniči s Korejskim poluostrvom i Rusijom, te iznad Ohotskoh mora, gdje je sused Rusija. Nije objavljeno više detalja.

Japan kupuje rakete dugog dometa i razmatra naoružavanje i obučavanje vojske za napade na udaljene kopnene mete u Kini, Sjevernoj Koreji i drugim dijelovima Azije.

Planirani mlazni borbeni avion, prvi u tri decenije, trebalo bi da košta 40 milijardi dolara i bude spreman 2030-ih.

Taj projekat, koji predvodi kompanija Micubiši Hevi Industriz, uz pomoć američke firme Lokhid Martin, dobija 706 miliona dolara iz novog budžeta, piše Al Džazira.

Japan će izdvojiti 323 miliona dolara za početak razvoja protivbrodskog projektila dugog dometa, kako bi branio okinavski lanac otoka na jugozapadu.

Novi ratni brodovi

U ostale veće kupovine uvršteno je šest Lokhid F-35 borbenih aviona (628 miliona dolara), među kojima su dve B varijante sa skraćenim poletanjem i vertikalnim sletanjem (STOVL), koje mogu djelovati sa preuređenog nosača helikoptera.

Vojska će dobiti i 912 miliona dolara za izgradnju dva kompaktna ratna broda koji mogu raditi s manje mornara od konvencionalnih razarača, čime se smanjuje pritisak na mornaricu, koja ima problema da nađe regrute u sve starijoj populaciji.

Japan, takođe, želi dva nova ratna broda koje će opremiti moćnim radarskim sistemima Aegis za odbranu od vazdušnih i balističkih napada.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije