Naoružanje

Južna Koreja predstavila svoj borbeni avion

Južna Koreja predstavila svoj borbeni avion
Foto: Korea Aerospace Industries | Južna Koreja predstavila svoj borbeni avion

Južna Koreja je danas predstavila prototip svog borbenog aviona, a predsjednik Mun Džae-in je nazvao model KF-X budućnošću južnokorejskog ratnog vazduhoplovstva, ocijenivši da je to korak ka većoj vojnoj nezavisnosti od SAD.

Nova generacija borbenih aviona, koju je razvila Korea Aerospace Industries (KAI), dizajnirana je da bude jeftinija, manje "nevidljiva" alternativa američkom lovcu F-35, na koji se trenutno Južna Koreja oslanja, javio je Rojters.

Predstavljanju aviona u štabu KAI u gradu Sačeon je prisustvovali su Mun i predstavnici iz Indonezije, sa kojima je Južna Koreja radila na pravljenju KF-X.

"Počela je nova era samostalne odbrane. Domaća produkcija aviona ne treba da se zanemari. Napravićemo avion kad god nam bude zatrebao", izjavio je Mun.

Mun u pravljenju aviona vidi veliki zamah za odbrambenu industriju, ali i priliku za ekonomski razvoj kroz izvoz, kao i put ka vojnoj nezavisnosti, s obzirom na to da je Južna Koreja umnogome zavisila od glavnog vojnog saveznika SAD.

Južna Koreja i Indonezija su se 2014. godine dogovorile da razviju avion u projektu koji košta oko 6,3 milijarde dolara, s tim da Indonezija plaća 20 odsto troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije