Naoružanje

Objavljen snimak kako je 100 miliona dolara vrijedan avion F-35 završio u moru

Objavljen snimak kako je 100 miliona dolara vrijedan avion F-35 završio u moru
Foto: Pixabay | Kako je 100 miliona dolara vrijedan borbeni avion F-35 završio u moru
N.N.

Procurio je video snimak koja pokazuje trenutak u kojem je borbeni avion Kraljevskog ratnogvazduhoplovstva F-35B umjesto na nebu, završio u moru tokom pokušaja uzlijetanja, piše Sky News.

Riječ je o incidentu koji se dogodio 17. novembra ove godine na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth koji se u tom trenutku nalazio negdje u Mediteranu.

Sky News tvrdi da je, prema njihovim informacijama, video autentičan. Na samo snimku vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nje, dok se pilot uspješno katapultirao čime je izbjegnuta tragedija.

Iako tačan uzrok službeno još nije potvrđen, britanski mediji nagađaju da se radi o ljudskoj greški, a ne tehničkom nedostatku na samom avionu.

 

 

Riječ je o prvoj nesreći na nosaču aviona Queen Elizabeth, ponosu Britanske ratne mornarice, na kojem je trenutno smješteno osam britanskih F35-ica te 10 američkih. Riječ o borbenim avionima pete generacije, najmodernijima na svijetu, a koje je Ujedinjeno Kraljevstvo, između ostalog, naručilo za svoja dva nosača aviona klase Queen Elizabeth (zasad je naručeno 48 komada, a u planu je još 60 do 80 komada).

F-35B jedna je od varijanta borbenog aviona F-35 Lightning, s mogućnošću uzlijetanja uz kraći zalet te vertikalnog slijetanja. Između ostalog, zamišljen je kao zamjena za britanske borbene avione Harrier. Prema trenutno istaknutim cijenama proizvođača Lockheed Martina, jedan avion F-35B (bez obuke, naoružanja i rezervnih dijelova) košta nešto više od 100 miliona dolara.

(Jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije