Naoružanje

Kakvim oružjem Hrvati naoružavaju Prištinu

Kakvim oružjem Hrvati naoružavaju Prištinu
Foto: hs-produkt.hr | Kakvim oružjem Hrvati naoružavaju Prištinu

Pripadnici bezbjednosnih snaga tzv. Kosova mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske a to bi, prema riječima vojnog analitičara Vlada Radulovića, mogla biti oprema iz domena pješadijskog naoružanja i zaštitno balističke opreme, kao što su jurišne puške, panciri i ručni bacači granata

U okviru Memoranduma o razumjevanju, "kosovski" i hrvatski ministri odbrane dogovorili su primjenu sporazuma u oblasti vojnih nabavki i vojno-tehničkoj sferi, što znači da je saradnja Hrvatske i "Kosova" sve bliža, navodi Radulović.

"Zagrebu je to više odraz simbolike da namjerno rade na štetu Srbije, nego što ima iskrenu želju da pomognu Kosovske bezbjednosne snage", mišljenja je Radulović.

Precizirajući o kom tačno oružju je riječ, on objašnjava da zaštitno-balistička oprema podrazumjeva pancire, šlemove, dok se pod pješadijskim naoružanjem, osim pušaka i pištolja, podrazumjevaju i raketni i ručni bacači.

Što se tiče naoružanja, jedino što Hrvatska proizvodi, ističe on, tačnije njihova firma "HS Produkt" jesu jurišne puške VHS-D i VHS-K i pištolj HS 2000 i to je jedino oružje koje Hrvatska kao svoj proizvod može prodati "Kosovu".

"Suštinski, oni mogu da im prodaju od naoružanja sve iz "HS Produkta" jer oni imaju tu proizvodnu liniju pištolja i automatskih pušaka. Takođe, imaju i ručne bacače granata, što takođe mogu da im daju. U teoriji, postoji mogućnost da oni nabave i neke višecjevne raketne bacače, ali suštinski to Kosovo ne bi smjelo da ima", ističe Radulović.

Iz tog razloga, Radulović smatra da će se Hrvatska "Kosovu" dati samo opremu koja je u pješadijskom domenu.

Opasnost su borbena vozila koja su otpisana

"Drugi segment koji po nas može da bude veoma opasan jeste to da se Hrvatska odluči da dio nekih starijih sredstava koja su otpisana ili su u procesu otpisa, putem donacije ili na neki drugi način, da za pojačanje KBS-a", kaže Radulović.

Upitan da li možda misli na jugoslovensko borbeno vozilo BVP M-80 koje je Hrvatska modernizovala 1988. godine na osnovu iskustava rata u Iraku, a koje je ta potom zamjenila oklopnim transporterom Bredli, koje je dobila od Amerikanaca, Radulović kaže:

"To je čista spekulacija jer ne mogu oni da odlučuju tek tako kome će to dati. Suštinski, tu je riječ o starim BVP i pitanje je da li uopšte mogu da ih daju", napominje Radulović.

Amerika daje zadnju riječ

Kako kaže, sve dok zemlje NATO pakta, prije svega Amerika, ne dozvole da Priština ima neko složenije ofanzivno naoružanje njega neće biti u KBS-u. Radulović takođe napominje da će se saradnja "Kosova" i Hrvatske intenzivirati u budućnosti još više.

Inače, Hrvatska, prema navodima medija u Zagrebu, za sada pregovara da KBS-u i kosovskoj policiji proda oko 600 i 700 kaciga koje proizvodi firma "Šestan-Buš". Takođe se vode intenzivni razgovori oko prodaje čizama firme "Jelen".

Hrvatska firma "KROKO" je inače 2012. isporučila kosovskim bezbjednosnim snagama 3.500 odjela. Osim toga, pripadnici KBS se obučavaju u sklopu vojne saradnje Hrvatske i tzv. Kosova u vojnoj školi u Zagrebu.

(Srbija danas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije