Naoružanje

Kanada najavila "zamrzavanje" kupovine ličnog naoružanja

Kanada najavila "zamrzavanje" kupovine ličnog naoružanja
Foto: Pexels | Kanada najavila "zamrzavanje" kupovine ličnog naoružanja

Kanada je najavila zakon koji podrazumijeva "nacionalno zamrzavanje" prodaje i kupovine pištolja i revolvera kao dio paketa kontrole oružja u ovoj zemlji.

Novi kanadski zakon, kojima se uvede neke mjere koje su prošle godine bile odložene zbog nacionalnih izbora, dolazi samo nedjelju dana nakon što je naoružani napadač ubio 19 djece i dvoje nastavnika u njihovoj učionici u američkoj saveznoj državi Teksas, prenosi Rojters.

Premijer Džastin Trudo saopštio je novinarima da su novi propisi potrebni jer se nasilje povećava.

"Dovoljno je da samo pogledamo južno od naše granice, kako bismo znali da će ako ne preduzmemo akciju snažno i brzo, biti sve gore i gore i teže ćemo moći da se suprotstavimo“, naglasio je Trudo.

Najavljeno "zamrzavanje" kupovine oružja podrazumijeva i izuzetke, koje uključuje sportske strijelce, olimpijske sportiste i obezbjeđenje, a Kanađanima koji već posjeduju pištolje biće dozvoljeno da ih zadrže, navodi britanska agencija.

Vlasti ne očekuju pojačanu nabavku oružja u očekivanju "zamrzavanja", delom i zato što je ona već strogo regulisana, saopštio je vladin zvaničnik na konferenciji za novinare.

Kanada ima strožiji zakon o oružju od SAD, i stopu ubistava vatrenim oružjem koja je manja od jedne petine od američke, ali je ona viša od onih u drugim bogatim zemljama i raste, pa je tako 2020. bila pet puta veća nego u Australiji, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije