Naoružanje

Kim na izložbi novog naoružanja obećao nepobjedivu vojsku

Kim na izložbi novog naoružanja obećao nepobjedivu vojsku
Foto: Tanjug/AP | Kim na izložbi novog naoružanja obećao nepobjedivu vojsku
Tanjug

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un je tokom izložbe novog naoružanja obećao da će izgraditi nepobjedivu vojsku, i optužio SAD za stvaranje tenzija i nepokazivanje u praksi da nemaju neprijateljske namjere prema njegovoj zemlji, prenosi AP pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

"SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema našoj državi, ali ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi nas uvjerili da nisu neprijateljski raspoloženi.Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procjenama i postupcima", naglasio je Kim, prema korejskim medijima.

Kim je takođe poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

Kim je održao govor u ponedjeljak na izložbi naoružanja "Samoodbrana-2021" , događaju koji je dio obilježavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije.

Na izložbi je prikazan veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Sjeverna Koreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Nazivajući SAD izvorom nestabilnosti na Korejskom poluostrvu, sjevernokorejski vođa je tokom ovog događaja poručio i da je najvažniji cilj njegove zemlje izgradnja "nepobjedivih vojnih sposobnosti" koje se niko ne bi usudio da izazove.

Kim je još optužio Seul za licemjerje, jer kritikuje razvoj naoružanja Sjeverne Koreje kao provokaciju, dok istovremeno ulaže veliki novac za povećanje vlastitih vojnih sposobnosti, uključujući kupovinu naprednih američkih lovaca, ali je ipak naglasio da cilj jačanja vojnih kapaciteta Pjongjanga nije Južna Koreja.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obavještajne agencije analiziraju prikazano sjevernokorejsko oružje, ali nisu dale detaljnije informacije, osim da je ova izložba prva takve vrste otkako je Kim preuzeo vlast 2011.

Sjeverna Koreja je posljednjih nedjelja slala različite signale svojim rivalima. Prošlog mjeseca Pjongjang je izveo prve raketne testove u šest mjeseci, uključujući i one koje bi mogle da nose nuklearno oružje i dostignu ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, vojne baze SAD koje se tamo nalaze.

Istovremeno je Sjeverna Koreja obnovila kanale komunikacije s Južnom Korejom i poručila da je otvorena za ponovno pokretanje zvaničnih razgovora sa Seulom ako se za to steknu uslovi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije