Naoružanje

Kina donirala OS BiH vozila vrijedna 2,5 miliona KM

Kina donirala OS BiH vozila vrijedna 2,5 miliona KM
Foto: Fena | Kina donirala OS BiH vozila vrijedna 2,5 miliona KM

SARAJEVO - U kasarni "Rajlovac" kod Sarajeva danas je izvršena primopredaja 15 inženjerijskih mašina i vozila vrijednih 2,5 miliona KM, koje je Ministarstvo nacionalne odbrane Kine doniralo Oružanim snagama BiH.

Donirano je novih šest vojnih istovarnih kamiona, dva tenkovska tegljača sa niskom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, tri bagera utovarivača i po jedan buldožer i kompaktni utovarivač, sve sa pričuvnim dijelovima.

Donirana vozila preuzeo je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, ističući da saradnja sa Kinom ima svoj kontinuitet, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

"To je rezultiralo velikim doprinosom u modernizaciji Oružanih snaga BiH, koje su prethodnih godina već preuzele dio inženjerijskih mašina koje je doniralo Ministarstvo nacionalne odbrane Kine. Danas preuzimamo novu donaciju, shodno ranije potpisanom međusobnim sporazumom", rekao je Podžić.

On je naglasio da je pomoć partnera veoma važna, te da će im donirana sredstva biti veoma značajna u izvršenju misije pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe, kao i za izvršavanje ostalih zadataka Oružanih snaga BiH.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping istakao je da se u proteklih 25 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i BiH, prijateljski odnosi dvije zemlje neprekidno jačaju, a odnosi vojski podižu na viši nivo.

"Naše oružane snage održavaju razmjenu i uzajamne posjete na visokom nivou, uz kontinuirano produbljivanje saradnje. Vjerujem da time doprinosimo i daljem razumijevanju i razvoju povjerenja između Kine i BiH. Spremni smo i dalje jačati saradnju i koordinaciju sa Oružanim snagama BiH, posebno u područjima mirovnih operacija, obuke i obrazovanja kadrova", naglasio je Đi.

Zahvalnost donatorima izrazili su i zamjenik ministra obrane u Savjetu ministara Mirko Okolić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse general-pukovnik Gojko Knežević, koji su naveli da ova, treća, donacija ovakve vrste ničim nije uslovljena, te da su pri odluci o doniranju konsultovane Oružane snage BiH.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić i drugi najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

U ime donatora - Ministarstva nacionalne odbrane Kine, osim ambasadora Đi Pinga, prisustvovao je i vojni izaslanik Kine u BiH brigadir Su Kuiang sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije