Naoružanje

Kina predstavila zastrašujuće novo oružje

Kina predstavila zastrašujuće novo oružje
Foto: Youtube / Printscreen | Kina predstavila zastrašujuće novo oružje

PEKING - Bila je to 73. godišnjica Komunističke partije od osnivanja Narodne Republike Kine. I nije bila slučajnost da je njen arsenal ofanzivnih raketa "nosač-ubica" zauzeo počasno mjesto u neizbježnoj vojnoj paradi.

Kineska državna televizijska služba "CCTV-1" emitovala je nove snimke najjačih nuklearnih i konvencionalnih eksplozivnih projektila dugog dometa u zemlji. A to je rijetkost, s obzirom na tajnu prirodu ovog oružja.

Ali Dan državnosti je stvar ponosa. Pogotovo kada se radi samo nekoliko dana prije nego što se predsjednik Si Đinping nada da će učvrstiti svoju poziciju "doživotnog vođe" na petogodišnjoj konvenciji Komunističke partije.

"Prikazivanje strateškog oružja serije Dongfeng suptilno je upozorenje Sjedinjenim Državama, koje podstiču druge zemlje da izvrše pritisak na Peking zbog pitanja Tajvana, jer žestoki rat u Ukrajini takođe predstavlja dilemu za Kinu", Južna Kina sa sjedištem u Hong Kongu.

Teški projektili koji mogu brzo prijeći pola Pacifika i pogoditi brod u pokretu imaju potencijal uništiti svaki pokušaj odbrane Tajvana prije nego što uopšte počne.

Peking tvrdi da ima takvo oružje.

(NZ Herald)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije