Naoružanje

Kina razvija novi amfibijski projektil

Kina razvija novi amfibijski projektil
Foto: Pexels | Kina razvija novi amfibijski projektil

Kineski naučnici rade na razvijanju supersoničnog protivbrodskog projektila koji može da se kreće pod vodom i pogađa mete, javio je "Jutarnji list južne Kine", pozivajući se na istraživače.

Istraživači navode da će projektil dug pet metara moći da leti dvostruko brže od brzine zvuka na visini od oko 10 kilometara prije nego što padne u vodu, nakon čega će moći da se kreće u vodi još 20 kilometara.

Prema navodima istraživača, kada se projektil nađe u dometu od 10 kilometara od svoje mete, preći će u režim torpeda i kretaće se brzinom od oko 100 metara u sekundi, formirajući vazdušni balon koji značajno smanjuje otpor.

Osim toga, projektil će moći da promijeni kurs ili naglo zaroni na dubinu do 100 metara, kako bi izbjegao podvodne zaštitne sisteme bez usporavanja.

Naučnici kažu da trenutno nijedan brod ne može da uzvrati tako brz napad, prenio je gamingdeputy.

Glavna poteškoća sa kojom se naučnici suočavaju je pravljenje sistema za dovod goriva dovoljno moćnog za planirane manevre. Oni vjeruju da je moguće iskoristiti bor kao komponentu goriva, jer burno reaguje sa vazduhom i vodom i tako proizvodi ogromnu količinu toplote. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije