Naoružanje

Kina upotrijebila vodene topove protiv filipinskih brodova

Kina upotrijebila vodene topove protiv filipinskih brodova
Foto: Tanjug/AP | Kina upotrijebila vodene topove protiv filipinskih brodova
Tanjug

PEKING - Kineska obalska straža blokirala je i upotrebila vodene topove protiv dva filipinska broda za snabdijevanje, koji su išli ka filipinskim marincima u Južnom kineskom moru.

Filipinski marinci zauzeli su atol u Južnom kineskom moru, što je izazvalo oštar protest Kine, ali i upozorenje filipinske vlade da su njeni brodovi "pokriveni" odbrambenim sporazumom sa SAD, izjavio je visoki zvaničnik iz Manile, prenio je AP.

Ministar spoljnih poslova Teodoro Loksin junior rekao je da niko nije povrijeđen u incidentu u spornom području u utorak, ali da su dva broda za nabavku morala da obustave misiju isporuke namirnica filipinskim snagama u atolu Sekond Tomas, koje se nalazi u regionu zapadne filipinske provincije Palavan, koja je međunarodno priznata kao ekskluzivna ekonomska zona te zemlje.

Loksin je naveo da je potez kineskih brodova "ilegalan" i zatražio od njih da se povuku.

Filipinska vlada je prenela Kini "ljutnju, osudu i protest zbog incidenta".

"Ovo neuspjelo samoobuzdavanje preti da ugrozi specijalne odnose koje imaju Filipini i Kina, na kojima su vrijedno radili predsjednik Rodrigo Duterte i njegov kineski kolega Si Ðinping", dodao je Loksin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije