Naoružanje

Pratite nas na Google news

Kineske bespilotne letjelice stigle na aerodrom Batajnica

Kineske bespilotne letjelice stigle na aerodrom Batajnica
Foto: Printscreen YouTube | Kineske bespilotne letjelice stigle na aerodrom Batajnica
Srna

Na beogradski vojni "Aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici sletio je danas "iljušin" sa isporukom bespilotnih letjelica iz Kine.

Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letjelice CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete. Riječ je maloj bespilotnoj letjelici koja će u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu biti u više varijanti, a jedna će se lansirati sa domaćeg kamiona FAP 2228.

U januaru ove godine v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je rekao da se u prvoj polovini ove godine očekuje isporuka kineskih naoružanih bespilotnih letjelica CH-92A, i to dva sistema, kompleta, sa ukupno šest letjelica. On je dodao da se stručnjaci VTI već duže vreme nalaze u Kini, gdje sa kineskim kolegama rade na integraciji sistema i opreme sa pomenute letelice na domaću bespilotnu letelicu "pegaz", što je posebna korist od saradnje sa Kinezima.

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dvije navođene rakete dometa do šest kilometara i namijenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije