Naoružanje

Kineski portal: "S-550" nadmašuje sve ruske i strane sisteme

Kineski portal: "S-550" nadmašuje sve ruske i strane sisteme
Foto: Print Screen/Youtube/Pravda Report | Kineski portal: "S-550" nadmašuje sve ruske i strane sisteme

Novi ruski raketni sistem "S-550" po svojim tehničko-taktičkim sposobnostima, prije svega na planu protivraketne odbrane, nadmašiće analogne sisteme koji se nalaze u naoružanju oružanih snaga SAD i Izraela, ocjenjuje kineski internet portal "Sohu".

Zajedno sa informacijom da će uskoro u operativno naoružanje ruske vojske ući novi raketni sistem velikog dometa "S-500 prometej" pojavila se vijest i o razvoju mobilnog sistema protivraketne i svemirske odbrane "S-550".

"S-550" će, prema različitim izvorima, biti u stanju da presreće balističke ciljeve na velikim visinama, uključujući i interkontinentalne projektile.

On će moći da bude upotrijebljen i protiv drugih ciljeva poput, na primjer, američkog orbitalnog lovca (X-37B).

U svakom slučaju, njegove protivraketne karakteristike biće značajno bolje u odnosu na "S-400 trijumf", pa i novi "S-500 prometej".

Što se tiče Rusije, standardni protivraketn sistemi uglavnom su stacionarni.

Kada je riječ o raketnom sistemu "S-500", njegove karakteristike biće takve, pretpostavlja autor teksta na "Sohuu", da će moći da djeluje u radijusu od 600 kilometara i na visinama do 200 kilometara.

Ukoliko novi sistem "S-550" dostigne ili čak nadmaši najavljene pokazatelje, onda će Rusija značajno odskočiti od svojih konkurentata kada su u pitanju sistemi protivraketne obrane.

Autor pravi i analogiju između sistema "S-350" i "S-550".

Ovi sistemi imaju sposobnost korištenja više tipova raketa koje mogu da uništavaju ciljeve na kratkim, srednjim i velikim daljinama.

Tačnije, protivazdušni sistem "S-350" u stanju je samostalno da djeluje bez podrške sistema kratkog dometa.

Kineski autor navodi da su ruski konstruktori prilikom razvoja protivvazdušnog sistema "S-350 vitez" koristili elektronske komponente koje su najsavremenije na svijetu kada je riječ o sistemima protivvazdušne odbrane.

Ruska tehnologija značajno je napredovala na polju razvoja mikroelektronike, ističe se u tekstu, koji prenosi "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije