Naoružanje

Kinezi u problemu: Niko neće njihov "stealth" avion

Kinezi u problemu: Niko neće njihov "stealth" avion
Foto: Ilustracija | Kinezi u problemu: Niko neće njihov "stealth" avion

FC-31 Gyrfalcon dosad nije uspio privući ulagača, ni iz Kine, ni iz inostranstva, ali kineski vojni analitičari tvrde da ga se može prilagoditi za upotrebu na kineskim nosačima aviona nove generacije.

Kinesko društvo za aeronautiku, koje je ogranak za istraživanje i razvoj unutar kineske Korporacije za avionsku industriju, putem društvenih medija poručilo je da planovi razvoja tog novog aviona još uvijek ne kasne, uprkos uticaju pandemije novog korona virusa.

Navode da je riječ o razvoju nove verzije tog aviona, no detalje ne otkrivaju pa se pretpostavlja da će biti riječ o mornaričkoj verziji ratnog aviona FC-31, koji isto tako koristi takozvanu "stealth" tehnologiju koja je postala industrijski standard, barem kad je riječ o borbenim avionima pete generacije.

FC-31 je drugi borbeni aviona u potpunosti kineskog dizajna i proizvodnje, a cilj njegovog razvoja bio je odgovor na američki F-35 Lockheed Martina.

Svoj prvi let FC-31 obavio je još 2012. godine, a otad se pojavio na više vazdušnih sajmova u nadi da će privući strane ulagače. Ali to se nije dogodilo, a isto tako, interes nije pokazalo niti kinesko ratno vazduhoplovstva.

Otad su na avionu uočene i određene veće promjene dizajna, zbog kojih se i pretpostavlja da ga se prilagođava za mornaričku upotreba.

FC-31 ima maksimalnu težinu od 25 tona i kao takav je lakši od drugog kineskog ratnog aviona pete generacije, J-20. Od istog je aviona i čak tri metra kraći.

Lokalni kineski mediji ipak tvrde da ako mornarička verzija FC-31 čak i krene s testiranjima iduće godine, biće to i dalje daleko od njegove adaptacije za slijetanje na nosač aviona.

Drugi i možda najveći problem tog aviona, jest njegov motor, a riječ je o motoru WS-13, koji je baziran na sovjetskom dizajnu iz 1970-ih godina. Dakle, riječ je o motoru s vrlo ograničenom učinkovitošću i neadekvatnim stealth funkcijama.

Ako želi vidjeti službu u 21. vijeku, njegov motor moraće uhvatiti korak s vremenom u kojem ga se namjerava koristiti.

(Business Insider/dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije