Naoružanje

Ko ometa Iran da proizvede nuklearno oružje

Ko ometa Iran da proizvede nuklearno oružje
Foto: Anadolija | Ko ometa Iran da proizvede nuklearno oružje

TEHERAN - Iran je zapljusnula serija zagonetnih dešavanja na vojnim i industrijskim objektima - eksplozije i požari se dešavaju na državnim preduzećima od strateške važnosti.

Teheran smatra da ovi incidenti nisu međusobno povezani, dok ih mediji pripisuju Izraelu i SAD.

Na sjeveroistoku Irana došlo je do eksplozije na teritoriji fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa. Kako javlja televizija "Pres", incident se desio u gradu Fariman.

Prema preliminarnim podacima, požar je ugašen, nema informacija o poginulima ili povrijeđenima.

Požar u fabrici za proizvodnju tečnog gasa popunjava spisak zagonetnih incidenata koji su se desili na teritoriji Irana krajem juna.

Incidentu u preduzeću je prethodila eksplozija u jednom od stambenih područja Teherana prošlog vikenda. Vlasti su to objasnile eksplozijom plinskih boca u podrumu zgrade.

Po mišljenju komentatora "Njuzvika" Dejvida Brenana, "tajanstvene eksplozije" u Iranu izazivaju određenu sumnju, posebno zbog incidenata na nuklearnom objektu u Natanzu, u blizini vojne baze u Parčinu.

Ukupan broj eksplozija i požara daje mogućnost da se pretpostavi da je u tome učestvovala treća strana koja vodi "nepoštenu igru", uvjeren je novinar. To što se incidenti događaju u važnim vojnim i industrijskim objektima takođe izaziva sumnju da se radi o "trećem igraču".

Ako se razmatra ova opcija razvoja događaja, ključna tačka mogućeg napada smatra se fabrika za obogaćivanje urana u Natanzu - centralni objekat iranskog nuklearnog programa koji bi uskoro trebalo da pređe na proizvodnju savremenih centrifuga.

Teheran je zvanično saopštio da je na jednom od objekata koji se gradi došlo do požara, ali se jedan broj zapadnih i lokalnih medija slaže da se u Natanzu ipak desio požar.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvore u Vladi Irana, tokom incidenta je nanijeta značajna šteta na infrastrukturi objekta, što može usporiti izradu i proizvodnju naprednih centrifuga.

Pritom, Teheran tvrdi da je ustanovio uzrok požara, ali da ne želi da ga otkrije. Nekoliko iranskih zvaničnika je saopštilo da je incident rezultat sajber napada treće strane, ali nisu naveli dokaze niti su imenovali krivce.

"Krivci", najvjerovatnije, mogu biti SAD i Izrael, pošto već imaju slična iskustva, prenosi portal "Gazeta". Prije 10 godina fabrika u Natanzu je napadnuta virusom "Stuksnet" što je dovelo do kvara na skoro 100 centrifuga za obogaćivanje uranijumskog goriva.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", virus su zajedno napravile američke i izraelska obavještajna služba.

Istovremeno, ne treba isključiti mogućnost da iza niza incidenata u Iranu mogu stajati i različite terorističke organizacije, kao što je DAEŠ. Iranska vlada ima dovoljno neprijatelja i unutar zemlje, kao što su separatističke grupe kurdskih, beludžskih i arapskih zajednica.

Važno je istaći da je fabrika u Natanzu jedan od najbolje čuvanih objekata u Iranu, što sužava krug potencijalnih krivaca. "Njujork tajms" ukazuje na poseban interes Izraela u tom pitanju. Tel Aviv odavno govori o opasnosti iranskog nuklearnog programa.

Kako se navodi, izraelska strana je postavila eksploziv na jedan od objekata u fabrici u Natanzu. Izrael nije komentarisao te informacije.

U to bi mogle biti umešane i SAD, koje su prije dvije godine pokrenule opsežnu antiiransku kampanju. Vašington je optužio Iran za proizvodnju nuklearnog oružja, a diverzija u Natanzu mogla bi usporiti napredak Irana u toj sferi, što ide na ruku Vašingtonu.

Iran za sada ne žuri sa optužbama i djelimično skriva realne posledice incidenta.

Sa druge strane, na scenu je stupila nepoznata antivladina grupa pod nazivom Homeland Cheetahs koja je, prema pisanju BBC-ija preuzela na sebe odgovornost za napad.

Predstavnici grupe tvrde da su izveli napad na objekat kako bi sabotirali vladu Teherana, a njihove pristalice uključuju navodno i vojne disidente.

Pojedini zapadni analitičari ne isključuju mogućnost da Homeland Cheetahs mogu biti pokriće za strane agente, ali za sada postoji veoma malo podataka o grupi, pa je nemoguće izvući konačan zaključak.

Prema riječima zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Veršinjina Moskva poziva da se ne donose ishitreni zaključci o uzrocima eksplozije na nuklearnom objektu u Iranu i da je neophodno ozbiljno proučiti situaciju.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije