Naoružanje

Kompletirana eskadrila: Srbiji dopremljena posljednja dva MiG-a 29 iz Bjelorusije

Kompletirana eskadrila: Srbiji dopremljena posljednja dva MiG-a 29 iz Bjelorusije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Kompletirana eskadrila: Srbiji dopremljena posljednja dva MiG-a 29 iz Bjelorusije
N.N.

U ponedjeljak ujutro oko 7:15 časova na vojni aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici sletio je teški transportni avion An-124-100M-150 "Ruslan" ukrajinske kompanije Antonov Airlines, koji je prema tvrdnjama pojedinih medija, dopremio preostala dva od četiti lovca MiG-29 koje je Bjelorusija donirala Srbiji (primjerci sa evidencijskim brojevima 18204 i 18205).

Portal "Tango six" piše, da je posada ovog aviona juče, nakon što je nešto poslije 8 časova poletjela sa bjeloruskog vojnog aerodroma Baranoviči, i pošto je stigla blizu Beograda, morala da usmjeri letjelicu ka Budimpešti koji je očigledno bio alternativni aerodrom za slijetanje.

Pomenuti portal piše da je moguće da je došlo do određenih tehničkih problema zbog kojih ukrajinski "Ruslan" nije mogao da sleti na batajnički aerodrom.

Podsjetimo, prva dva aviona (18206 i 18207), koje je prevezao isti An-124 (registracije UR-82009), isporučena su 17. aprila, a letjelice su navodno, poslije njihovog sklapanja koje je izvršeno nakon dolaska u Srbiju, već imale svoje prve letove.

Današnjom isporukom Srbija će kompletirati eskadrilu od 14 lovačkih aviona MiG-29, od kojih će 11 jednoseda biti dovedeno na nivo MiG-29SM odnosno postaće višenamjenski borbeni avioni, dok će tri dvosjeda, obzirom na skromniju opremljenost i borbene mogućnosti, najvjerovatnije proći kroz modernizaciju manjeg obima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije