Naoružanje

Lavrov: Rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji upozorenje Zapadu

Lavrov: Rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji upozorenje Zapadu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lavrov: Rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji upozorenje Zapadu

​MOSKVA - Izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka o mogućem raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji treba shvatiti kao upozorenje Zapadu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Shvatio bih ovu izjavu kao veoma ozbiljno upozorenje koje je posljedica, prije svega, nepromišljene politike koju vodi Zapad", izjavio je Lavrov u obraćanju gornjem domu ruskog parlamenta, a prenosi ruska agencija TAS S.

Kada je koaliciona vlada formirana u Njemačkoj, mediji su, kako navodi Lavrov, izvijestili o tome da su članovi koalicije, u sklopu programa vlade, predložili povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke.

"Gospodin Stoltenberg (generalni sekretar NATO-a) je tada rekao da ako Njemačka ne želi nuklearno oružje na svojoj teritoriji, onda bi ga NATO premjestio na istok", izjavio je Lavrov.

Lukašenko je, prema riječima Lavrova, jednostavno reagovao na takve izjave, "koje su apsolutno neodgovorne i imaju za cilj da izazovu oružani sukob".

Ruski ministar je takođe ocijenio da, ako Zapad nije spreman za dijalog o bezbejdnosnim garancijama, Rusija se uzalud trudi.

Lavrov je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije rekao da Moskva daje prednost dijalogu koji će rezultirati opšte prihvatljivim sporazumima koji će osigurati kolektivnu bezbjednost i istovremeno bezbjednost svakog od učesnika sporazuma.

"I mi smo spremni za to. Ali ako su naši zapadni partneri izgubili ili gube kulturu dijaloga, kulturu pronalaženja kompromisa, ispostavlja se da mi kucamo na vrata koja se nikada neće otvoriti", istakao je Lavrov.

Prema riječima Lavrova, Rusija će nastaviti da suzbija bilo kakve pokušaje ucjene i miješanja u njene poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije