Naoružanje

Pratite nas na Google news

Lazanski: Srpska haubica može postati dio naoružanja američke armije

Lazanski: Srpska haubica može postati dio naoružanja američke armije
Foto: vs.rs | Lazanski: Srpska haubica može postati dio naoružanja američke armije
N.N.

BEOGRAD - Srpska haubica Nora biće upućena narednih dana na probno gađanje u SAD. Ukoliko se pokaže bolja od konkurencije, ima šanse da postane dio naoružanja američke armije, a ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski napominje da to nije ona Nora koju smo već gledali - Nora B52.

"Ovo je nova Nora, Nora BK1 koja se zove Perun. Ona je toliko usavršena, modernizovana, da se može reći čak i da je nova haubica. Prvo ona nije na kamionu podvozu, nije kamaz nego je raj metal man, znači vojni kamion" objasnio je Lazanski za Pink.

"Tržište Južne Amerike je preplavljeno servisima rajd metala i oni su tražili da naša haubica bude na kamionu 8x8 rajd metal man. Ova nova haubica u poređenju sa starom Norom ima u punjaču 24 metka u odnosu na staru koja je imala 12. Njen domet sa normalnom municijom 44 kilometara sa municijom sa parageneratorom biće domet 60, a možda i 70 kilometara" dodao je on.

"Novi su navigacioni instrumenti. Cijev je tako napravljena da izdržava veći broj ispaljenja metka iz cijevi, brzina joj je 90 kilometara po asfaltnom putu, 30 kilometara po neravninama, autonomija joj je 900 kilometara, što je fantastično. I ono što je najvažnije, ona ispaljuje 6 metaka u minutu, od toga tri metka u 20 sekundi. Znate šta znači tri metka u 20 sekundi za haubicu 155 mm? To je u Srbiji trenutno najsofisticiraniji proizvod kako vojne tako i civilne industrije" ocejnio je Lazanski.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije