Naoružanje

Mađari dobili najsavremenija njemačka borbena vozila

Mađari dobili najsavremenija njemačka borbena vozila
Foto: Printscreen YouTube | Mađari dobili najsavremenija njemačka borbena vozila

Mađarska vojska dobila je prve primjerke novih borbenih vozila Links KF41.

Time je postala prvi korisnik tog sofisticiranog sredstva ratne tehnike projektovanog u njemačkom Rajnmetalu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ukupno će biti isporučeno 209 borbenih vozila tog tipa za preoružanje mađarskih mehanizovanih bataljona koji su sada opremljeni tehnikom naslijeđenom iz vremena Varšavskog pakta.

"Linksovi su najsavremenija vozila u svojoj klasi. Pored raznovrsnih senzora, sistema zaštite, topa, mitraljezima nose i protivoklopne rakete i izviđački dron. U okviru tog posla Rajnmetal će izraditi i devet tenkova za izvlačenje, devet tenkova nosača lansirnog mosta i 16 terenskih vozila koji će biti prateća tehnika za podršku mehanizovnnih bataljona", navodi se.

Portal podsjeća da je jačanje mađarske vojske dio programa "Zrinski 2026" za potpunu obnovu naoružanja - od automatske puške do tenkova.

"Temeljito se pristupilo analizi tržišta i nabavljaju se sistemi ratne tehnike koji se cijene kao najsavremeniji, ali i politički i ekonomski pogodni za zaštitu mađarskih nacionalnih interesa... Bitan zahtjev koji se postavlja u pregovorima o nabavci nove tehnike za mađarsku vojsku je prenos proizvodnje dijela elemenata ili finalna montaža u mađarskoj vojnoj industriji koja je doskora bila marginalni dio nacionalne ekonomije", piše u tekstu.

Planirano je da prvih 46 vozila stigne iz Njemačke, a da do kraja 2023. godine proizvodnja počne u novoj fabrici u mađarskom gradu Zalaegeršeg, gde treba da bude izrađeno još 163 vozila.

Predviđeno je da se na poslu proizvodnje Linksa okupi i obuči kadar i da ta fabrika kasnije postane jezgro buduće mađarske vojne industrije.

U osnovnoj varijanti borbenog vozila pješadije Links ima tri člana posade - komandira, nišandžiju i vozača i ukrcano odjeljenje od osam pješadinaca.

"Naoružanje vozila je vrlo snažno. Glavni adut je top kalibra 30 milimetara sa kojim je spregnut trocevni mitraljez kalibra 7,62 milimetra. Na kupoli je daljinski upravljanja borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetra. Za uništavanje tenkova i zaštićenih unosnih objekata Links ima lansere za izraelski protivoklopni raketni sistem Spajk dometa do 5,5 kilometra. Ako se gađa po letjelici na maloj visini ona može da bude pogođena na udaljenostima do 10 kilometra", piše u tekstu.

Dio mađarskih Linksova biće u varijantama za komandovanje, izviđanje, navođenje avijacije, izvlačenje ranjenika i obuku vozača. Za vatrenu podršku biće izrađeni na bazi Linksa samohodni minobacači kalibra 120 milimetra.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije