Naoružanje

Mađarska zvanično kupuje raketni sistem PVO NASAMS

Mađarska zvanično kupuje raketni sistem PVO NASAMS
Foto: Printscreen YouTube | Mađarska zvanično kupuje raketni sistem PVO NASAMS

Za potrebe svojih oružanih snaga Mađarska od norveške kompanije Kongberg i američke Raytheon nabavlja raketne sisteme PVO NASAMS, objavio je sekretarijat komesara Vlade Mađarske zaduženog za razvoj odbrane.

Raspoređivanjem najsavremenijih zemaljskih sistema PVO kratkog i srednjeg dometa, oružane snage će povratiti svoje odbrambene sposobnosti koje su bile izgubljene i koje će sada biti na nivou 21. vijeka, saopštilo je mađarsko ministarstva odbrane. U poređenju sa sovjetskim sistemima Kub koji su u službi od 1976. godine i koje treba zameniti, nova oprema će višestruko povećati veličinu branjenog područija i broj ciljeva koji se istovremeno mogu uništiti, tj. višestruko će biti uvećane mogućnosti vođenja protivvazduhoplovne borbe.

Pored toga, NASAMS može da se bori protiv vazdušnih udara koje se vrše dronovima i borbenim bespilotnim letelicama, domaća PVO do sada ili nije imala mogućnosti ili su takve sposobnosti bile vrlo ograničene, naglašeno je iz ministarstva odbrane Mađarske.

"Savremeni, zemaljski raketni sistemi PVO, koje će vojska dobiti počevši od 2023. godine, imaće ključnu ulogu u zaštiti mađarskog vazdušnog prostora. Ovo je istorijski korak, pošto mađarska PVO nije doživjela takav razvoj već oko četiri decenije. Odabrali smo NASAMS kao najprikladnije rješenje koje je široko rasprostranjeno u NATO, zadovoljava zahtjeve SAD a koristi se i za zaštitu američke prestonice",  izjavio je Marot Gaspar, vladin komesar odgovoran za razvoj odbrane.

Prve naznake da je Mađarska odabrala raketni sistem PVO NASAMS za zamjenu sovjetskih Kubova, pojavile su se početkom maja ove godine kada je Agencija za saradnju iz oblasti bezbjednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane dostavila obavještenje američkom Kongresu o mogućoj prodaji raketa zemlja-vazduh AMRAAM i AMRAAM-ER Mađarskoj.

Američki Stejt Department je potom odobrio ovaj potencijalni posao u kome bi Mađarska između ostalog nabavila 60 raketa AIM-120C-7 i C-8 a u obavještenju se napominje da je ova prodaja podrška mađarskoj nabavci raketnog sistema PVO NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System). Pošto je naglašeno da je osim raketa AMRAAM moguća prodaja i raketa AMRAAM-ER čiji je do sada jedini kupac bio Katar, Mađarska bi bila tek drugi korisnik ovih raketa.

(Tangosix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije