Naoružanje

Majli: Kinesko testiranje oružja značajno i zabrinjavajuće

Majli: Kinesko testiranje oružja značajno i zabrinjavajuće
Foto: wikipedia.org | Majli: Kinesko testiranje oružja značajno i zabrinjavajuće
Tanjug

Najviši američki vojni oficir, general Mark Majli, dao je prvu zvaničnu potvrdu kineskog testa hipersoničnog oružja i rekao da je to vrlo značajan, ali i zabrinjavajući tehnološki događaj.

Pentagon se do sada trudio da izbjegne zvanična oglašavanja oko proba koje je Peking vršio ovog leta, o čemu je prvi izvijestio Fajnenšel tajms, iako su predsjednik Džozef Bajden i drugi zvaničnici izrazili ranije opštu zabrinutost zbog razvoja kineskog hipersoničnog oružja, prenosi Rojters

"Ono što smo vidjeli bio je veoma značajan događaj testiranja hipersoničnog sistema oružja. I to je veoma zabrinjavajuće. Ne znam je li to baš trenutak kao Sputnjik, ali mislim da je vrlo blizu tome", rekao je u intervjuu koji je emitovan u srijedu načelnik američkog Združenog generalštaba, misleći na lansiranje satelita od strane Sovjetskog Saveza 1957, što je značilo njihovo značajno vođstvo u takozvanoj "svemirskoj trci" sa SAD, koja je obilježila to doba.

Dva puta tokom proteklog ljeta kineska vojska je testirala svemirske hipersonične rakete programirane da obiđu krug oko planete prije nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru s novinarom Fajnenšel Tajmsa, dobro upućeni izvor iz obavještajne zajednice tvrdi kako je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantovao izvještaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije