Naoružanje

Mediji: Indija nastavlja da kupuje oružje od Rusije

Mediji: Indija nastavlja da kupuje oružje od Rusije
Foto: mil.ru/Arhiva/Ilustracija | Mediji: Indija nastavlja da kupuje oružje od Rusije

"Njujork tajms" navodi da su tokom samita u Nju Delhiju Indija i Rusija najavile pojačane odbrambene veze i otkriva pojedinosti o ugovoru o protivraketnoj odbrani vrijednom 5,4 milijarde dolara, potpisanom uprkos indijskom riziku od američkih sankcija.

"Isporuke (sistema S-400) počele su ovog mjeseca i biće nastavljene", navodi indijski ministar spoljnih poslova Hars Vardan Sringla.

On je naglasio da "Indija, kao i Rusija, vodi samostalnu spoljnu politiku".

Potvrda da sporazum sa Rusijom o protivraketnoj odbrani ide dalje, uprkos mogućoj šteti po pitanju jačanja indijskih odnosa sa SAD, sugeriše da je Nju Delhi spreman da preuzme ovaj rizik kako bi ojačao svoju odbranu.

"Njujork tajms" procjenjuje da Indija, možda, vjeruje da je Vašington neće kazniti zbog njihove zajedničke saradnje u borbi protiv, kako je naveno, "rastuće kineske prijetnje".

Uz raketni odbrambeni sistem "S-400", Indija i Rusija potpisale su ugovor vrijedan 600 miliona dolara o lokalnoj proizvodnji stotina hiljada ruskih jurišnih pušaka "AK-203" i dodatni sporazum o proširenju saradnje u području vojne tehnologije u idućoj deceniji.

Putinova posjeta Indiji jasno je pokazala da Rusija još uvijek ima mnogo prijatelja izvan Zapada, konstatuje se u tekstu.

"Geopolitika" prenosi da je američka administracija u vrijeme Donalda Trampa uvela sankcije protiv Turske zbog kupovine istog ruskog oružanog sistema.

Indija ima bliske veze s Moskvom, a indijska vojska se decenijama oslanja na rusku vojnu opremu.

Iako je zemlja uveliko diverzifikovala uvoz oružja i približila se SAD kroz trgovinsku i odbrambenu saradnju, otprilike polovina indijskog uvoza oružja i dalje dolazi iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije