Naoružanje

Mediji: Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje

Mediji: Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mediji: Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje
Tanjug

Dva puta tokom proteklog ljeta kineska vojska je testirala svemirske hiperskonične rakete programirane da obiđu krug oko planete prije nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru sa novinarom Fajnenšel Tajmsa dobro upućeni izvor iz obaveštajne zajednice tvrdi da je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara, prenosi BBC.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantovao izvještaje o probama insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

Poricanje Kine je "zamagljivanje istine", ukazao je Džefri Luis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za mecjunarodne studije u Montereju u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici.

On ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardovanje (FOB) "tehnički vjerodostojna i strateški opravdana za Peking" iako, kako kaže FOB sistemi nisu novi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije