Naoružanje

"Mladi soko" - uzdanica južnokorejskog vazduhoplovstva

"Mladi soko" - uzdanica južnokorejskog vazduhoplovstva
Foto: Screenshot / Youtube | "Mladi soko" - uzdanica južnokorejskog vazduhoplovstva
N.N.

Konstruisanjem sopstvenog supersoničnog lovca KF-21, Južna Koreja se pridružila ekskluzivnom klubu zemalja proizvođača naprednih vojnih vazduhoplovnih sistema.

Novi avion neodoljivo podsjeća na američki F-22, ali je mnogo jeftiniji, a Južna Koreja zbog toga polaže velike nade u njegov izvoz.

Očekuje se da će KF-21 moći da se naoruža širokim spektrom raznovrsnih projektila vazduh - vazduh i vazduh - zemlja tipa, kao i da će moći da lansira i krstareće rakete, piše "The Aviationist".

Izgled i oblik KF-21 na prvi pogled neodoljivo podsjećaju na druge lovce pete generacije (iako se tehnički vodi kao lovac na prelazu između 4. i 5. generacije). Preciznije, južnokorejski lovac veoma je sličan američkom F-22 Raptoru, posebno u repnom i "nosnom" dijelu, kao i u obliku usisnika vazduha.

Kada je o dimenzijama i performansama riječ, KF-21 je dugačak 16,9 i visok 4,7 metara, sa rasponom krila od 11,2 metra. Maksimalna brzina mu je 2.200 kilometara na čas, a dolet 2.900 kilometara.

Ovaj dvomotorac će imati dvije varijante, pa će se, u zavisnosti od namjene, proizvoditi kao jednosjed ili dvosjed. Južna Koreja će proizvesti šest prototipova KF-21 radi testiranja i razvoja, prva tri biće završena do kraja ove godine, a ostali u prvoj polovini naredne, prenosi "RTS".

"Nova era nezavisnog razvoja oružanih sistema je počela. Ovo je istorijski trenutak u razvoju južnokorejske avio-industrije", rekao je predsjednik Mun Džae In na predstavljanju KF-21.

Avion nosi nadimak "borame", što znači "mladi soko za lov".

Mun je istakao da će nakon testiranja, lovac ući u serijsku proizvodnju, a cilj je da se korejskom vazduhoplovstvu isporuči 40 letjelica do 2028. i još 80 do 2032. godine.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije