Naoružanje

Moć brzog reagovanja: Šta sve mogu Vazdušno-desantne snage Rusije

Moć brzog reagovanja: Šta sve mogu Vazdušno-desantne snage Rusije
Foto: Screenshot | Moć brzog reagovanja: Šta sve mogu Vazdušno-desantne snage Rusije

Ruska vojska ove godine obilježava 90 godina od osnivanja Vazdušno-desantnih snaga (VDV). Još od sovjetskih vremena one ostaju elitne jedinice koje se odlikuju izuzetnom spremnošću i profesionalizmom. Kako navode eksperti, njima se dodjeljuju najsloženiji zadaci.

Prema informacijama Ministarstva odbrane Rusije, desantne jedinice su prvu akciju imale 13. aprila 1929. godine. Već krajem 1933. godine u sastavu Radničko-seljačke Crvene armije bilo je 29 avio-desantnih bataljona i brigada. U tom trenutku to nije bio poseban rod vojske.

Vazdušno-desantne snage SSSR u početku nisu imala specijalizovano oružje i dobru transportnu avijaciju. Borbena oprema i artiljerija su se prevozili ispod trupa aviona, a manji tereti su iz aviona bacani u mekim torbama.

U periodu Velikog otadžbinskog rata sve vazdušno-desantne jedinice su dobile počasni naziv "gvardijske", a 296 vojnika je dobilo titulu Heroja Sovjetskog saveza.

Velike tehničke promjene Vazdušno-desantne vojske su nastale u poslijeratnom periodu. "Plave beretke" su dobile specijalnu avio-desantnu vojnu tehniku i transportne avione (An-12, An-22 i Il-76).

Kolosalan doprinos u razvoju borbenih moći sovjetskih "plavih beretki" dao je Vasilij Margelov, koji je bio na čelu desantne vojske 1954-1959. i u periodu 1961-1979. godine. Njegovo ime sada nosi Viša vazdušno-desantska škola u Rjazanju, a studenti u šali abrevijaturu VDV su rašifrovali kao "vojska djeda Vase".

"Ispunjenje najtežeg zadatka"

Vojni ekspert Jurij Knutov je pojasnio da se praksa VDV može iskoristiti za realizaciju neočekivanih napada protivnika. Smatra da VDV Rusije ima dobru vojnu tradiciju. "Plave beretke" su prestižan rod i velika se pažnja posvećuje profesionalnom i moralno-etičkom razvoju vojnika.

"Specifičnost 'plavih beretki' je u tome, što one uvijek moraju da budu spremne po cijenu života da ispune i najteži zadatak, između ostalog i da unište nuklearno oružje neprijatelja. Zato se pridaje veliki značaj izboru kadrova, njihovoj obuci i tehnici", rekao je Jurij Knutov.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da su VDV Rusije "visokomobilni red vojske, opremljen novim naoružanjem i tehnikom, spremni da operativno ispune sve zadatke."

Za intervju časopisu "Crvena zvezda" general-pukovnik Andrej Serdjukov je saopštio, da će "plave beretke" dobiti više od 15.000 desantnih vazdušnih kompleta i 600 komada modernizovanog oružja:

"Prije svega to su: raketno-artiljerijsko oružje, desantna vozila i oklopni transporteri, radio-elektronika, tehnika za vezu, automatizovani sistemi upravljanja, bespilotne letjelice, sredstva inženjerskog naoružanja i medicinska oprema", rekao je Serdjukov.

Od velikog značaja je i avio-desantno vozilo "tajfun-VDV" s pogonom na četiri točka. Automobil je težak 11 tona i može da se u njega smjesti osam vojnika. Kvalitetna konstrukcija mu omogućava da bude neoštećen prilikom udara eksplozije od šest kilograma. Od opreme ima automatsku pušku od 30 milimetara i modernizovani mitraljez kalašnjikov kalibra 7,62 milimetra. Serijska proizvodnja ovih mašina će početi sljedeće godine.

U planu je i naoružanje Vojno-desantnih snaga borbenim vozilima BMD-4M, oklopnim transporterima BTR-MDM "rakuška" i BTR-82AM. Na taj način će se povećati moć jedinica i njihova mobilnost.

Realna situacija

Jedna od ključnih prednosti ruskog odbrambenog kompleksa je sposobnost prevazilaženja vodenih prepreka bez prethodne pripreme. Plan je da uskoro VDV dobiju 120 milimetarsku vazdušnu samohodnu artiljerijsku pušku 2S42 "lotos", koja se proizvodi u Podoljsku. Prednost "lotosa" je u tome što može da pogodi metu na 13 kilometara, povećana joj je brzina i nivo zaštite, kao i elektronska oprema.

"Za potrebe desantne vojske razrađuju se i proizvodi različita tehničko-vojna oprema. Dosta je unikatne opreme koju nema nijedna država na svijetu", kaže Knutov.

Vojni ekspert Jurij Lamin kaže da veliki arsenal specijalne tehnike omogućava VDV Rusije da uspješno reaguju i u teškim klimatskim uslovima.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije