Naoružanje

Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta

Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta
Foto: www.mod.gov.rs | Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta

BEOGRAD - U okviru modernizacije Kopnene vojske posebna pažnja posvećena je modernizaciji tenka M-84, sredstvu koje je najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Tehnički remontni zavod Čačak je nosilac modernizacije ovog tenka, a kroz taj zadatak osavremenjuje i svoje kapacitete i opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji projekta.

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, realizacija modernizacije odvija se u dvije faze - u prvoj modernizuje devet podsistema, a u drugoj fazi još 12, čime se praktično svi vitalni podsistemi osavremenjuju novim tehnologijama.

Bazira se na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizovati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima.

Prilikom definisanja idejnog rješenja, kako je ukazano, težilo se sistemskom rješenju s primjenom što većeg učešća sklopova i dijelova koji se nalaze u sredstvima usvojenim u naoružanju i vojnoj opremi ili su u fazi verifikacionih ispitivanja i usvajanja, sa što manjim doradama na sredstvu i što većoj kompatibilnosti i zamjenljivosti dijelova, prihvatljivoj cijeni, minimalnim investicijama i maksimalnoj pogodnosti za održavanje.

Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine.

Ministarstvo odbrane podsjeća da su na tenkovima proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni jači motori, te da su primjenjena poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1.

S obzirom da od 1991. godine ništa nije rađeno po pitanju modernizacije tenka M-84, ovo je veliki uspjeh i ogroman iskorak u opremanju oklopnih jedinica i Kopnene vojske u celini, napominje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije