Naoružanje

Modernizovani PASARS jača protivvazdušnu odbranu Srbije

Modernizovani PASARS jača protivvazdušnu odbranu Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Modernizovani PASARS jača protivvazdušnu odbranu Srbije

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16, oruđe bazirano na topu "Bofors" 40 mm, do sada doživjelo je nekoliko faza modernizacije, čime su značajno unaprijeđeni zaštita posluge, mobilnost i brzina pripreme za vatreno dejstvo.

Modernizacijom je postignuto da kod složenog borbenog sistema PASARS protivavionski top kalibra 40 mm L/70 "Bofors" umjesto vučne varijante bude postavljen na vozilo, s oklopljenom kabinom vozača i poslužioca.

U sistem za upravljanje vatrom, integrisani su savremeniji centralni računar, podsistem za globalno pozicioniranje i sopstvenu orijentaciju, taktički računar komandira oruđa, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i elektroagregat za napajanje sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sistem za automatsku stabilizaciju i nivelaciju koji se sastoji od hidrauličnih krakova i softvera koji njima upravlja, doprinosi da vrijeme potrebno za zauzimanje borbenog položaja bude izuzetno kratko, manje od jednog minuta, a brzina paljbe kojom se dejstvuje po ciljevima je pet metaka u sekundi.

Hranjenje topa vrši se iz punjača kapaciteta 44 metka.

Za PASARS-16 karakterističan je i visok stepen balističke zaštite, kao i mogućnost dejstva uz pomoć modernizovanog osmatračko akvizicijskog radara "žirafa" i samostalnog dejstva s optičkim indikatorom cilja ili bez njega.

PASARS-16 je još jedan od složenih borbenih sistema koji je proizvod domaće industrije, a za njegov razvoj zadužen je Vojnotehnički institut.

U projektu učestvuju "Prva petoletka Trstenik - Namenska", kao integrator-proizvođač, "Zastava TERVO" i "FAP Priboj" kao veći kooperanti.

Prevashodna namjena sistema PASARS je zaštita kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbrana važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letjelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Protivavionski sistem PASARS M-16 sa topom 40 mm (prva varijanta) uveden je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je razvoj sljedećih faza modernizacije sa novointegrisanim podsistemima i raketama zemlja-vazduh (3 tipa).

U skladu s principima spiralnog razvoja sistema PASARS, trenutno su u toku završna ispitivanja druge faze razvoja, čiji su zadatak novi podsistemi kojima će nadalje biti opremljeni svi PASARS.

U unapređenja druge faze modernizacije spadaju novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju s prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije.

Treća faza modernizacije PASARS-a podrazumijeva integraciju raketnog sistema, od kojih je jedan "Igla“.

Integrisanje raketnog sistema "Igla" na usavršeni protivavionski top značajno je i zbog toga što će poslužiti za integraciju IC samonavođenih raketa "Mistral 3", koje se ubrajaju među najboljima na svijetu u svojoj klasi.

"Mistral 3" predstavlja posljednju generaciju prenosnih raketnih sistema kratkog dometa i ističe se nizom naprednih karakteristika od kojih se izdvajaju visoke manevarske sposobnosti rakete, veliki domet koji omogućava dejstvo po vazduhoplovima na daljinama do 7,5 km, bojeva glava velike razorne moći za pouzdano uništenje cilja, visoka otpornost na pasivne i aktivne sisteme za elektronsko ometanje upotrebom tehnologije matričnog infracrvenog detektora, mogućnost dejstva u složenim meteo-uslovima, danju i noću upotrebom infracrvene kamere visoke osjetljivosti u sistemu za nišanjenje.

Integracijom "Mistrala 3" u sistem PASARS-16 dobiće se ubojito oruđe sposobno da pruži efikasnu PVO zaštitu oklopnim i mehanizovanim jedinicama neposredno iz borbenog poretka, kao i da ostvari vrlo efikasnu vatru po ciljevima na zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije