Naoružanje

NATO manevri na Balkanu, niz vježbi u delti Dunava

NATO manevri na Balkanu, niz vježbi u delti Dunava
Foto: Screenshot/Youtube | NATO manevri na Balkanu, niz vježbi u delti Dunava

Američke i savezničke snage su u pokretu na širom prostora Balkana. Čitava brigada biće prebačena iz kontinentalnog dijela SAD i zajedno sa kontigentima članica NATO i partnera sudjelovaće u povezanom nizu vježbi koje će kulminirati u delti Dunava.

To je sastavni dio šire evropske aktivnosti okvirnog naziva Branilac 23 (DEFENDER 23) uz učešće preko 7.000 vojnika iz SAD i 17.000 ljudi iz preko 20 armija NATO i partnera.

Jedna od tri velike vježbe u okviru DEFENDER-a 23 je "Trenutni odgovor 23" (Immediate Response 23) na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Grčke i Bugarske. Glavna dinamika vežbe biće od 22. maja do 2. juna. U toj fazi manevara američke snage vježbaće sa saveznicima na njihovim poligonima.

Cilj je da se potencijalnom protivniku prikaže odlučnost SAD i saveznika da odgovore na izazov koji predstavlja agresija protivnika u blizini južnog krila NATO. Jasno je da se to odnosi na Rusiju i da vježba predstavlja prikaz sile i potvrdu odlučnosti SAD da štiti crnomorski pravac i Balkan.

Za potrebe vežbe formiraće se tri namenska privremena sastava ekvivalenta brigade – Taktička grupa Sjever (Task force North) u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, grupa Jug (Task Force South) na prostoru Albanije, Sjeverne Makedonija i Srbije odnosno Kosova gdje će u vježbi sudelovati Kosovske snage bezbjednosti (KSF) i grupa Crno more (Task Force Black Sea) u Bugarskoj.

Prve pripremne sekvence "Trenutnog odgovora 23" počela je još u martu kada su američki brodovi iskrcali dio sredstava ratne tehnike u Grčkoj. U mornaričkom dijelu vježbe prevozi se jedna pješadijska brigada pod pratnjom ratnih brodova.

Zatim sledi dinamika vježbe na kojoj će američke snage da se iskrcaju u albanskoj luci Drač, dio snaga na aerodrom Aleksandra Veliki u Sjevernoj Makedoniji i dio u Grčkoj. Svi bataljoni imaće vježbu sa bojevim gađanjem na poligionu Krivolak.

DEFENDER 23 najveća je aktivnost vojske SAD i NATO saveznika i partnera u Evropi ove godine. Čita se kao imenica, ali je skraćenica za odvraćanje i jačanje gotovosti (Detterence and Enhanced Readiness).

Prvobitno manevri su trebali da budu zaista branilac, ali rat na istoku je motiv da se pošalje poruka Moskvi o odlučnosti NATO i zato su važni termini postali ojačanje odbrane isturenog krila saveza i na crnomorskom pravcu na jugu i baltičkom pravcu na sjeveru.

Ključne tri vježbe u okviru manevara DEFENDER 23 pored "Trenutnog odgovora 23" (Immediate Response 23) su "Brzi odgovor 23" (Swift Response 23) i "Čuvar sablje 23" (Saber Guardian 23). 

"Brzi odgovor 23" je vježba snaga za brzo reagovanje na prostoru Nordijskih zemalja, Baltičkog mora i Sredozemnog bazena sa težištem na Crnomorskom pravcu od 5. do 20. maja. To je zadatak američkih i savezničkih padobranskih snaga.

Provjera angažovanja manevarskih snaga biće "Čuvar sablje 23" od 29. maja do 12. juna. To je završni segment aktivnosti na Braniocu 23 u kojem će se sve snage sa Balkana usmeriti prema Rumuniji i Dunavu.

Predviđena su veliki pokreti snaga koje će izvesti nasilni prelazak Dunava, zatim bojeva gađanja protivvazdušne odbrane i artiljerije pod američkom koordinacijom i angažovanje borbene avijacije u vatrenoj podršci. 

Kada se sve završi jedan složen zadatak biće povratak svih snaga kući posebno onih koje idu preko okeana u baze u SAD.

(Balkanska bezbjednosna mreža)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije