Naoružanje

NATO poziva Kinu da se pridruži sporazumu o atomskom oružju

NATO poziva Kinu da se pridruži sporazumu o atomskom oružju
Foto: N.N. | NATO poziva Kinu da se pridruži sporazumu o atomskom oružju NATO poziva Kinu da se pridruži sporazumu o atomskom oružju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Kinu da se pridruži međunarodnim naporima za ograničavanje širenja nuklearnog oružja, zbog zabrinutosti da Kina ubrzano razvija rakete sposobne da nose atomske bojeve glave.

Stoltenberg je na godišnjoj NATO konferenciji o kontroli naoružanja, rekao da u budućim razgovorima o ograničenju raketa mora biti uključeno više zemalja, ne samo Rusija, piše AP.

"Kao globalna sila, Kina ima globalne odgovornosti u kontroli naoružanja. I Pekingu bi takođe koristila uzajamna brojčana ograničenja, povećana transparentnost i veća predvidljivost", rekao je Stoltenberg i dodao da su to "temelji međunarodne stabilnosti".

Stoltenberg je rekao da Kina gradi veliki broj raketnih silosa, što može značajno povećati njene nuklearne sposobnosti.

"Sve se to dešava bez ikakvih ograničenja i uz potpuni nedostatak transparentnosti", rekao je Stoltenberg.

Sjedinjene Američke Države su se 2019. godine povukle iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, optužujući Rusiju za kršenje bilateralnog pakta.

Rusija negira da je prekršila pravila sporazuma.

Kako se taj sporazum raspao, Kina je nastavila da proizvodi nuklearno oružje i nije do sada pokazala nikakve naznake da je sklona da se pridruži razgovorima o neširenju nuklearnog oružja.

Stoltenberg je pozdravio sporazum između SAD i Rusije o produženju za još pet godina novog sporazuma START kojim se ograničava njihovo strateško nuklearno oružje i dodao da bi trebalo dodati još vrste oružja u sporazum, uključujući nove tehnologije poput vještačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije