Naoružanje

Pratite nas na Google news

NATO u sve većem strahu od novih ruskih podmornica

NATO u sve većem strahu od novih ruskih podmornica
Foto: Screenshot / YouTube | NATO u sve većem strahu od novih ruskih podmornica
N.N.

Obnavljanje ruske podvodne flote posljednjih godina ozbiljno zabrinjava NATO. Vojni činovnici i analitičari Alijanse smatraju da svoj rastući potencijal Rusija može da iskoristi ne samo za zaštitu sopstvene teritorije nego i za stvaranje prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama u Atlantiku.

Krajem prošle godine deset ruskih podmornica napustilo je svoje baze na ruskoj obali Arktika i uputilo se na zapad, ka Sjevernom Atlantiku. Vojni činovnici i analitičari NATO-a, prema pisanju "Volstrit žurnala", smatraju da je riječ o jednoj od najmasovnijih vojnih vježbi od vremena Hladnog rata i da to predstavlja rusku demonstraciju moći u Atlantiku.

Proteklih godina Rusija je potrošila milijarde dolara da bi modernizovala stratešku podvodnu flotu, koju je naslijedila od Sovjetskog Saveza, proširivši je podmornicama koje su sposobne da ostanu neprimjetne i da se kreću na većoj dubini tokom dužeg perioda.

Komandanti američke vojne mornarice i mornaričkih snaga američkih saveznika smatraju da Rusija sada sve češće i na duži rok razmješta podmornice u Atlantiku, kao i da to može da ugrozi vojne brodove NATO-a i ključne objekte američke infrastrukture, pošto Rusi patroliraju uz Istočnu obalu SAD.

Američkog admirala brinu ruske podmornice u Mediteranu

Eksperti smatraju da obnavljanje ruske podvodne flote i njeno isplovljavanje u Atlantik brine NATO, koji bi morao brzo da prebaci američke snage u Evropu preko tog okeana u slučaju oružanog sukoba s Rusijom. Važnost ove strategije će porasti ukoliko Sjedinjene Američke Države budu ispunile naredbu predsjednika Donalda Trampa i budu izvele četvrtinu američkih vojnika iz Njemačke.

"Pratimo to neprestano: više podmornica, na većem rastojanju i tokom dužih perioda", rekao je šef Ujedinjene mornaričke komande NATO-a, viceadmiral Kit Blaunt.

Komandant Druge flote Vojne mornarice SAD, viceadmiral Endrju Luis u februaru je izjavio da su se američki brodovi, koji su isplovljavali iz baza na Istočnoj obali, nalazili u spornom prostoru i više nisu mogli da računaju na to da će bez prepreka preći Atlantski okean.

Američki admiral Džejms Fogo, komandant Vojne mornarice SAD u Evropi, uporedio je tu situaciju s bitkama za Atlantik tokom dva svjetska rata, kada su njemačke podmornice napadale brodove saveznika, kao i tokom Hladnog rata, kada su se protivpodmorničke jedinice NATO-a "igrale mačke i miša" sa sovjetskim podmornicama.

"I dalje održavamo prednost u podvodnoj sferi, ali oni su postigli veliko majstorstvo", rekao je admiral.

Autori materijala navode da su u proteklih nekoliko godina ruske podmornice toliko poboljšale svoje karakteristike da su sada potencijalno sposobne da umaknu avionima tipa "Posejdon". One su sposobne da se sakriju na dnu Sjevernog Atlantika, na kojem je mnogo podvodnih šupljina i grebena, a hladne i tople vodene struje ometaju hidroakustičke signale koje presreću američki avioni.

Autori lista zaključuju da Rusija planira da nastavi da usavršava svoju Sjevernu flotu. Prva podmornica klase "Jasen M" najvjerovatnije će biti uvrštena u naoružanje već sljedeće godine, poslije čitave serije ispitivanja u prošloj godini. Očekuje se da će te podmornice biti još teže uočljive i da će omogućiti ruskim pilotima detaljniji uvid u dno Sjevernog Atlantika.

(Sputnjik)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije