Naoružanje

Pratite nas na Google news

NORA blista na tri kontinenta

NORA blista na tri kontinenta
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | NORA blista na tri kontinenta
N.N.

Samohodna top-haubica NORA-B52 M15 jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Taj projekat je dokaz sposobnosti domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa i inventivnosti srpskih vojnih inžinjera, kažu u tom ministarstvu.

To je već peta generacija haubice NORA u kojoj su implementirana sva nova saznanja i tehnologije i koja se dugi niz godina pokazala vrlo uspješno na tri kontinenta.

Samohodnu top-haubicu 155 mm NORA-B52 M15 proizvodi Jugoimport SDPR, a u naoružanje Vojske Srbije taj složeni borbeni sistem uveden je početkom 2019. godine.

Osnovna namijena samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 je vatrena podrška sopstvenim jedinicama ostvarivanjem snažne, iznenadne i brze vatre po ciljevima na velikim daljinama.

Sa pripadajućim borbenim kompletom municije NORA je namijenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile, vatrenih sredstava, snaga vazdušnih desanata, komandnih mjesta, centara veze, skladišta, aerodroma, pozadinskih baza i drugih ciljeva raspoređenih u dubini neprijateljske teritorije.

Ovim sistemom efikasno se mogu neutralisati artiljerijska oruđa, minobacači, oklopna borbena vozila, vozila specijalne namjene, srušiti žičane i druge prepreke poljskog tipa i napraviti prolazi u minskim poljima.

Porijeklo projekta NORA-B52 seže u osamdesete godine prošlog vijeka, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top-haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8.

Od tada pa do danas generacije izvanrednih inžinjera radile su na ovom projektu i dostigle da NORA bude ovakva kakvom je vidimo sada.

Samohodno oruđe NORA-B52 M15, u odnosu na top-haubicu 152 mm M84, posjeduje brojna unapređenja.

Sama koncepcija rješenja samohodnog oruđa i gabaritne dimenzije obezbjeđuju poboljšanu mobilnost i veći domet oruđa koji iznosi 41 km, dok kod top-haubice 152 mm M84 domet iznosi 24 km.

Sistem za upravljanje vatrom, sistem veze između članova posluge, mogućnost automatskog punjenja oruđa i usmeravanja pomoću GPS pozicioniranja, ispaljivanje više projektila iz istog oruđa sa različitim elevacijama i punjenjima tako da projektili padnu u isto vrijeme na cilj, ugrađeni bacači dimnih kutija, samo su neke komponente koje top-haubica 152 mm M84 ne posjeduje, za razliku od modernizovanog oruđa NORA-B52 M15.

Takođe, NORA ima poboljšanu oklopnu zaštitu cjelokupne posluge dok top-haubica 152 mm M84 ima samo štitove za nišandžiju i pomoćnika nišandžije.

Osnovno naoružanje samohodnog oruđa NORA-B52 M15 je top 155 mm, ugrađen u kupolu (djelimično oklopljen) na modifikovanu osnovu terenskog automobila, a pomoćno naoružanje je mitraljez 12,7 mm sa turelom.

Dopunsko naoružanje predstavljaju bacači dimnih kutija - dvije grupe po dva bacača 82 mm ugrađene na prednji deo kabine vozila, a od naoružanje za obuku koristi se spregnuti top 20 mm M55.

Samohodno oruđe NORA-B52 može da se kreće po svim vrstama terena, u svim klimatskim uslovima i danju i noću, a njenu posadu čini pet članova: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca.

Najveća brzina kretanja po ravnom asfaltnom putu iznosi oko 80 km/h, po ravnom makadamskom putu oko 40 km/h, savlađuje rov širine oko 1600 mm, uzdužni nagib 50 odsto i poprečni nagib 20 odsto.

Autonomija kretanja po ravnom putu je do 500 km, dubina vodenog gaza 1 m, visina vertikalne prepreke 0,50 m, minimalni radius okreta oko 16,6 m i sa oštećenim pneumaticima može preći put do 50 km.

Uvođenje u naoružanje samohodne top-haubice 155 mm NORA-52 M15 značajno je zbog postizanja većeg dometa, veće prohodnosti i brzine prevođenja oruđa iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto, što direktno utiče na brzinu posjedanja i napuštanja vatrenog položaja.

Takođe, oruđe je opremljeno najsavremenijim radio-uređajima i sistemom za upravljanje vatrom (SUV) sa mogućnošću GPS pozicioniranja, što omogućava usmeravanje oruđa u osnovni pravac i davanje elemenata za samo nekoliko sekundi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije