Naoružanje

Na Manjači predstavljeni novi kapaciteti za obuku

Na Manjači predstavljeni novi kapaciteti za obuku
Foto: Srna | Na Manjači predstavljeni novi kapaciteti za obuku
Srna

SARAJEVO - Na Manjači je danas predstavljen dosadašnji razvoj Centra za borbenu obuku Oružanih snaga BiH, koji je ostvaren kroz partnerstvo i podršku Vlade Velike Britanije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Britanija je obezbijedila nabavku inovativne opreme poput automatizovanih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video-nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora, što će omogućiti veću bezbjednost i realističniju obuku pripadnika Oružanih snaga, navodi se u saopštenju.

Ovom podrškom, Oružane snage BiH trebalo bi da bolje primijene agendu "Žene, mir i bezbjednost" u svojim vježbama i operacijama, čime ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regionu.

Ovom događaju prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga, te Ambasade Velike Britanije u BiH, EUFOR-a i Štaba NATO-a u Sarajevu.

Britanski ambasador Metju Fild naveo je da je njegova zemlja dugoročni partner Oružanih snaga BiH, kojim je danas zahvalio za vrhunski profesionalizam i službu u javnom interesu.

Komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad naglasio je da novi kapaciteti predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić istakao je u obraćanju prisutnima dugogodišnju pomoć koju britanska vlada pruža Oružanim snagama BiH, kako u prijemu i školovanju mladog kadra i podršci u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović naglasio je da investiranje u Oružane snage predstavlja investiranje u bolju budućnost.

"Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa 'Partnerstvo za mir' - partnerski cilj Kombinovane operacije u urbanim područjima", rekao je Mašović.

Događaju su prisustvovali i Mašovićevi zamjenici general-major Ivica Jerkić i Gojko Knežević, te zamjenik komandanta Eufora u BiH brigadni general Silard Gerofi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije