Naoružanje

Nijemci vaskrsli "pantera", tenk budućnosti koji će promijeniti bojno polje

Nijemci vaskrsli "pantera", tenk budućnosti koji će promijeniti bojno polje
Foto: Screenshot/YouTube | Nijemci vaskrsli "pantera", tenk budućnosti koji će promijeniti bojno polje

Renomirani njemački proizvođač oružja "Rajnmetal" objelodanio je novi glavni borbeni tenk na izložbi u Parizu. Vozilo je dobilo nadimak "panter", poput jednog od najboljih tenkova nacističke Njemačke.

Glavno naoružanje tenka je top kalibra 130 milimetara s optimizovanim senzorima sa nišandžiju, a "Rajnmetal" ističe da je KF51 "panter" najsmrtonosniji tenk na današnjem bojnom polju.

"Panter je prvi svoje vrste. Radikalno drugačiji koncept glavnog borbenog tenka koji nije ograničen zastarjelom tehnologijom", navode iz njemačkog proizvođača.

Osim svoje ubojitosti, "panter" je takođe pravljen i da pruži visok nivo bezbjednosti posadi s aktivnom, reaktivnom i pasivnom zaštitom, kao i posebnim sistemom namijenjenim protiv napada odozgo, što je najveća slabost današnjih tenkova.

"'Panter' je takođe potpuno digitalizovan glavni borbeni tenk i dizajniran u skladu NGVA standardom. Osim toga, sistem rukovanja i skladištenja municije je potpuno automatizovan", ističu iz "Rajnmetala".

Izvršni direktor Armin Paperger rekao je i da je ovo prvi glavni borbeni tenk koji je "Rajnmetal" samostalno i u potpunosti razvio, dodajući da će "panter" potpuno promijeniti situaciju na borbenom polju.

Napredni sistem za nišanjenje omogućava 50 odsto veći efikasni domet u odnosu na prethodni top NATO standarda od 120 milimetara. Posjeduje i 12,7 milimetara mitraljez.

"Panter" će imati mogućnost i lansiranja HERO 120, vrste drona samoubice, koji određeni vremenski period može da čeka u vazduhu i obruši se kada spazi neprijateljsku metu.

"Rajnmetal" će biti spreman da uđe u serijsku proizvodnju novog borbenog tenka u narednih 30 mjeseci kada će kompanija početi i da prima prve porudžbine.

Poznato i ozloglašeno ime

Nacistička Njemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve "pantere", odnosno "pancerkampvagen serije V". Kao srednje težak tenk bio je namijenjen, prije svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima T-34 i KV, koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

"Panter" se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno sprijeda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge njemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i mnogo pouzdanije od prethodnih, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje - protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za "pantera". Dužina cijevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i, samim tim, probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, "panterov" top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije