Naoružanje

Zemlja bez neprijatelja troši milijarde na nove borbene avione

Zemlja bez neprijatelja troši milijarde na nove borbene avione
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Nisu ratovali 200 godina, troše milijarde na nove borbene avione

Švajcarska je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema neprijatelja, ali planira da potroši milijarde franaka za nove borbene avione.

Mnogi se tome protive, ističući da neutralna zemlja ne može sebi priuštiti takav trošak niti treba najmodernije avione za zaštitu svoje teritorije koji nadzvučni mlažnjak može preletjeti za samo deset minuta, piše Reuteres.

Napominju takođe da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne avione, pa bi planirana investicija od šest milijardi švajcarskih franaka bila bacanje novca.

"Ko je naš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO. To je zaista apsurdno", pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska poslanica u švajcarskom parlamentu.

Građani Švajcarske će se o tome izjasniti na referendumu 27. septembra.

Odobrenje plana na obvezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Airbusovog Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingovog F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinovog F35-A Lightning II.

Novi borbeni avion zamijenio bi švajcarsku flotu starih letjelica tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardovog aviona M346, nude bolju vrijednost od "skupih igračaka" koje se razmatraju.

"Trebamo nove avione, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna. Bilo bi bolje imati Fiat od Maseratija", kazala je.

Švajcarci su prije šest godina odbacili kupovinu Gripena od Švedske. Godine 1989. prijedlog ukidanja cijele vojske dobio je podršku samo 35 odsto birača.

Stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja Lukas Golder iz agencije GFS Bern kaže da će birači vjerovatno podržati vladin plan kupovine aviona.

Istakao je da se Švajcarska definiše kao naoružana neutralna zemlja, a korijeni toga sežu u uvjerenje da je snažna vojska odvratila invaziju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Papina Švajcarska garda takođe je podsjetnik na plaćeničku prošlost zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije