Naoružanje

Nizozemska ulaže 3.5 milijardi evra u vojne nabavke

Nizozemska ulaže 3.5 milijardi evra u vojne nabavke
Foto: Wikimedia | Nizozemska ulaže 3.5 milijardi evra u vojne nabavke

Vlada Nizozemske uložiće do 3.5 milijardi evra u vojne nabavke, saopštilo je Ministarstvo odbrane, u zaokretu politike nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Nakon višegodišnjeg opadanja ulaganja u vojsku, nizozemska armija će između 2023. i 2026. godine kupiti raketni ariljerijski sistem i 10 haubica po cijeni od oko milijardu evra.

Pored toga, Nizozemska će kupiti i mobilni sistem protivvazdušne odbrane za 2.5 milijardi evra, naveo je u pismu parlamentu zamjenik ministra odbrane Kristof van der Mat.

"Rat na evropskom kontinentu naglašava potrebu da budemo u stanju da djelujemo u svim spektrima nasilja", rekao je Van der Mat.

Nizozemska nije imala raketnu artiljeriju od 2004. godine, kada je zbog rezova u vojnom budžetu prodala taj sistem Finskoj.

Van der Mat je rekao da će novi mobilni protivvazdušni sistem poboljšati odbranu od prijetnji od neprijateljskih helikoptera, aviona, dronova i krstarećih projektila.

Vlada Nizozemske u junu je saopštila da će povećati ulaganja u vojsku da bi budžet za odbranu dostigao cilj NATO saveza od minimalno dva odsto domaćeg proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije