Naoružanje

Njemačka kupuje replike ruskih tenkova

Njemačka kupuje replike ruskih tenkova
Foto: Wikimedia | Njemačka kupuje replike ruskih tenkova
Agencije

Njemačka kupuje neobične replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu sa pravim ruskim oklopom u slučaju rata.

Njemačka vojska kupila je robotizovane replike ruskih oklopnih vozila i tenkova u prirodnoj veličini za obuku i gađanje.

Ugovor vrijedan 385.000 dolara sklopljen je sa australijskom odbrambenom firmom "Gardteks".

Ta firma proizvodi replike za više od 20 ruskih i kineskih oklopnih vozila i tenkova.

Popis uključuje najčešća ruska vojna vozila, uključujući tenkove "T-72", "T-80" i "T-90"; borbena vozila pješadije "BMP-3" i "BMD-4"; "BTR-70", "BTR-80" i "BTR-90", transportere te platforme za protivtenkovske rakete "BRDM".

Dostupne su i replike kineskih tenkova "Type 59", "85" i "99", a firma je izradila i modele ruskih protivvazdušnih odbrambenih vozila "SA-6" i "ZSU-23-4".

Zanimljivo je da "Gardteks" nudi i kopiju za ruski tenk "T-14 Armata" sljedeće generacije, za koji nema puno informacija u javnosti.

Lažna neprijateljska vozila nisu nova ideja. Saveznici su u Drugom svjetskom ratu koristili gumene magacine "na napuhavanje", kako bi zavarali njemačke špijune.

"Gardteksovi" roboti manevrišu kao pravi tenkovi. Vozila su izrađena od čelika, a svako je teška nešto više od 590 kilograma. Dopremaju se u dijelovima koje mogu sastaviti četiri osobe za sat vremena.

Roboti su opremljeni termalnim ćelijama koje simuliraju stvarna vozila, što omogućuje pilotima, artiljeriji i operaterima senzora da steknu osjećaj kako na fotnu zgleda pravi ruski ili kineski tenk.

Robotima se može upravljati daljinskim upravljačem, a mogu funkcionisati i samostalno.

Ta fingirana vozila mogu se kretati i u formaciji kako bi simulirala neprijateljsku taktiku.

Dvadeset i više "neprijateljskih" vozila može se programirati i kontrolisati sa jednog upravljačkog uređaja.

"Gardteks" sisteme za obuku koristila su i australijska vojska, Američki marinski korpus i Britanska vojska - prenosi "Biznis insajder".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije