Naoružanje

Njemačka vojska ne bi imala šanse u borbi sa Azerbejdžanom

Njemačka vojska ne bi imala šanse u borbi sa Azerbejdžanom
Foto: Wikipedija | Njemačka vojska ne bi imala šanse u borbi sa Azerbejdžanom

BERLIN - Njemačka vojska jedva je opremljena za odbranu od napada sve složenijim borbenim bespilotnim letjelicama, pokazala je analiza istraživačkog centra Bundesver nakon ispitivanja međunarodnog tržišta i sukoba oko regije Nagorno-Karabah prošle godine.

"Da se ​​izrazim vrlo drastično, da je Bundesver morao da se bori protiv Azerbejdžana u ovom konkretnom sukobu, teško da bi imao šanse", rekao je potpukovnik Mihael Karl, stručnjak za moderno ratovanje i nove tehnologije iz Nemačkog instituta za odbranu i strateške studije (GIDS).

On je naveo da imajući u vidu sisteme oružja koji su korišteni, poput borbenih bespilotnih letjelica i bespilotnih letjelica kamikaza, njemačka vojska ne bi bila u stanju da se adekvatno odbrani.

Prošle godine Azerbejdžan je povratio dijelove teritorije Nagorno-Karabaha koji je početkom devedesetih izgubio od Jermenije, velikim dijelom zahvaljujući dronovima.

Karl je istakao da su Bundesveru da bi preživio savremeni sukob potrebne tehnologije koje NJemačka u osnovi posjeduje, ali koje se ne koriste u vojsci, poput zvučnih sistema ili mogućnosti ometanja.

On je dodao da takozvane bespilotne letjelice za jednokratnu upotrebu, ili bespilotne letjelice kamikaza, koje su naoružane eksplozivima i koriste se za praćenje i napad na ciljeve, predstavljaju novi, perfidniji razvoj tehnologije dronova.

Upozorio je i da je tehnologija za preusmjeravanje komercijalne bespilotne letjelice u borbenu široko dostupna - uključujući i za teroriste.

"Ne radi se samo o zaštiti naših vojnika i žena od dronova, već i o zaštiti civilnog stanovništva", dodao je on, prenio je DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije