Naoružanje

Nove turske haubice za Sjevernu Makedoniju

Nove turske haubice za Sjevernu Makedoniju
Foto: milliyetcimedya.com | Nove turske haubice za Sjevernu Makedoniju

ISTAMBUL, SKOPLJE - Armija Sjeverne Makedonije (ARSM) nabaviće turske lake haubice kalibra 105 milimetara, piše portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Radi se o 18 komada haubica Boran (grmljavina) koje proizvodi tursko preduzeće MKEK.

Tokom sajma naoružanja IDEF 21 u Istanbulu 17. avgusta makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska potpisala je sa turskim kolegom Hulusi Akarom dokument o petogodišnjoj vojno-ekonomskoj saradnji. Kako se navodi, uskoro se može očekivati zvanična informacija da će ARSM dobiti habice Boran.

Prve haubice Boran ovog ljeta su pristigle u jedinice Turske vojske. Zato će ARSM vjerovatno biti prvi strani korisnik.

Prema dugoročnom planu razvoja makedonske odbrane za period od 2019. do 2028. predviđena je nabavka savremene haubice kalibra 105 mm, piše portal. One su stavljene u prvu listu prioriteta sa ostalim sredstvima ratne tehnika u kojoj su sve potrebe Lake pešadijske borbene grupe, deklarisane jedinice ARSM za zadatke u okviru NATO.

U taj sastav kao jezgro ulazi 2. bataljon 1. (i jedine) pešadijske brigade koja se ojačava sa djelovima artiljerijskih i ostalih jedinica.

Sada ARSM ima Artiljerijski bataljon sa 18 starih vučnih haubica M2A1 kalibra 105 mm najvećeg dometa 11.275 m koje su bile važno sredstvo vatrene podrške Američke vojske tokom Drugog svjetskog rata i kasnije u Koreji i Vijetnamu. Sada je došlo vrijeme da se zamjene.

Za to je prema makedonskim planovima procjenjena da će biti potrebno 6,4 miliona evra. U odbrambenom budžetu za 2021. rezervisano je za haubice 120 miliona makedonskih denara što je ekvivalent od oko 1,954 miliona evra.

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije iz marta ove godine haubice su stavljene na listu državnog plana nabavke roba, usluga i radova po modelu međuvladinih ugovora.

To je važan detalj jer tursko ministarstvo odbrane kao dio podrške prijateljskim zemljama obezbjeđuje nabavke pod povoljnim uslovima ili čak finansiranje iz donacija.

Praksa je da se da tursko ministarstvo odbrane odobri donaciju u određenom novčanom iznosu pod uslovom da se roba naruči od prirodno turskih fabrika.

Oruđe za podršku komandosima

Radi se o haubici koja je u fabrici MKEK projektovana po taktičko-tehničkim zahtjevima oružanih snaga Turske za oruđe vatrene podrške za jedinice komandosa.

U sastavu turske vojske su osam brigada i jedan puk komandosa i jedna planinska komando brigada. Borbena masa haubice iznosi 1.710 kg. Najveći domet od 17 km postiže se sa projektilom sa generatorom gasa. Predviđeno je da se haubica prebacuju podvješena na podtrupni nosač helikoptera kao što je UH-60 Blek Hok.

Proizvođač MKEK je ponosan na brzinu pripreme za gađanje za samo 60 sekundi i preciznost vatre. Haubica ima sve odlike savremenog artiljerijskog sistema kao što su inercijalni navigacijski sistem koji omogućava brzo pozicioniranje, radaru za mjerenje početnih brzina projektila i računar sa softverom za balističke proračune.

Za neposrednu vatru ima panoramu, laserski daljinomer i nišan sa termovizijom za noćna gađanja. Brzina paljbe je do šest projektila u minuti.

Turska je u prodoru na Balkan sa prodajom naoružanja kroz mehanizam finansiranja iz svog odbrambenog budžeta, piše portal. Ranije su već dogovorene donacije za Vojsku Crne Gore koja je iz Turske dobila uniforme i očekuju se razna motorna vozila. Oružane snage Bosne i Hercegovine sastavile su listu želja. Za kosovske snage bezbednosti u izradi je 14 borbenih vozila Vuran.

(Balkanska bezbjednosna mreža)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije