Naoružanje

Novi dronovi brinu Ukrajince: Karbon otežava obaranje "Gerana"

Novi dronovi brinu Ukrajince: Karbon otežava obaranje "Gerana"
Foto: Screenshot / Twitter | Novi dronovi brinu Ukrajince: Karbon otežava obaranje "Gerana"

Prilikom nedavnog napada na Kijev i nekolicinu gradova u centralnoj i sjevernoj Ukrajini ruska vojska po prvi put upotrijebila je bila nove dronove-kamikaze "Geran".

Za razliku od prvih verzija koje su bile bijele boje, nove verzije su bile crne i bile su tiše u podnosu na prethodne što je stvaralo muku kod ukrajinske PVO.

Na objavljenim fotografijama oborenih dronova kamikaza vidjelo se da su crne boje. Prva vijest koja se tad pojavila ukazivala je da je Rusija počela da farba u crnu boju "Gerane".

Međutim, poslije par dana oglasio se u javnosti i portparol ukrajinskog RV Jurij Ignat.

On je naveo da nije bilo nikakvog farbanja dronova kamikaza “Geran”, nego da je Rusija upotrijebila posve novi tip "Gerana" čiji je kompletan trup izrađen od karbonskih vlakana.

Kako je Ignat objasno karbon je upotrijebljen jer ovaj materijal omogućava apsorpciju radarskih signala, što otežava njihovo obaranje od strane artiljerijskih PVO jedinica.

Ukrajinci navode da kada su uporedili motor sa jednog od oborenih "Gerana", zapravo modifikacija postojećeg motora sa novijim tehnologijama koji je znatno tiši nego što je to bio prethodni. Takođe novi "Gerani" nose veću bojevu glavu težine oko 70 km od prethodnika koja je iznosila 50 kg, kao i da je kompletan sistem upravljanja prebačen na GLONASS ruski sistem satelitskog pozicioniranja umjesto GPS-a što olakšava upotrebu i sprečava mogućnost ometanja ovih dronova.

Gerani su takođe zadržali svoj karakteristični trup.

Takođe ova verzija drona kamikaze dobila je naziv "Geran-2".

(TV Front)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije