Naoružanje

Novi američki snimci: Sjeverna Koreja i dalje proizvodi nuklearke

Novi američki snimci: Sjeverna Koreja i dalje proizvodi nuklearke
Foto: Screenshot / YouTube | Novi američki snimci: Sjeverna Koreja i dalje proizvodi nuklearno oružje

Na novim satelitskim snimcima primijećena je nedavna aktivnost u neprijavljenom postrojenju Sjeverne Koreje, za koje istraživači sumnjaju da se koristi za izradu nuklearnih bojevih glava.

Snimak kompanije Planet Labs analizirali su stručnjaci Instituta za međunarodne studije u Midlberiju, koji vjeruju da je objekat koji se nalazi u selu Volo-ri nedaleko od Pjongjanga povezan sa sjevernokorejskim nuklearnim programom i da je i dalje aktivan, prenosi SiEnEn.

"Pogon ima sva obilježja sjevernokorejskog nuklearnog postrojenja kao što su bezbjednosne mjere, smještajni kapaciteti, spomenici neobjavljenim posetama lidera i podzemni objekti. Pored toga, nalazi se uz fabrike flaširane vode koja nemaju nijednu od tih karakteristika", kaže Džefri Luis, profesor na Institutu u Midlberiju, koji priprema izvještaj.

Dodaje da je postrojenje veoma aktivno i da nije usporavalo rad ni dok su trajali nuklearni pregovori, koji su trenutno u zastoju. "I dalje proizvode nuklearno oružje", rekao je Luis, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije