Naoružanje

Novo kinesko futurističko oružje - probojnost bez pucnja i plamena

Novo kinesko futurističko oružje - probojnost bez pucnja i plamena
Foto: N.N. | Novo kinesko futurističko oružje - probojnost bez pucnja i plamena
N.N.

Kineski vojni stručnjaci napravili su prezentaciju moćnog prototipa elektromagnetne puške koju mogu nositi vojnici. Kao što naziv oružja i sugeriše, puška koristi elektromagnetsku silu za ispaljivanje projektila.

Futurističko oružje, koje se dosad samo moglo vidjeti u računarskim igrama ili kao kuriozitet iz kućne radinosti pojedinih entuzijasta na YouTubeu, razvio je Univerzitet za vojnu logistiku Kineske narodnooslobodilačke vojske.

Kako prenosi Global Times, oružje je nazvano "Mala sinhrona indukcijska elektromagnetna puška" (Small Synchronous Induction Coilgun), a objavljen je i snimak sa prezentacije.

Snimak pokazuje vojnike kako testiraju tri verzije tog oružja, od veličine veće puške, povećeg pištolja te pištolja montiranog na mini robota.

U videu najveća verzija tog oružja probija ploče čelika i više ploča šperploče, dok oružje montirano na robota gađa balone, što vjerojatno sugeriše ili smanjenu moć probijanja ili jednaku preciznost kao i kad oružje koriste vojnici.

Elektromagnetsko oružje koristi više elektromagnetskih navoja za ubrzavanje projektila. Taj princip rada sam po sebi ne predstavlja ništa novo, ali proizvodnja praktično upotrebljive verzije oružja s tom tehnologijom dosad se pokazala vrlo izazovnom zbog izuzetno velike potrošnje električne energije te potrebe za izmjenom zavojnica.

Postoje i elektromagnetni topovi koje razvijaju Amerikanci i Kinezi, s tim da su Kinezi navodno svoje već montirali na brodove, dok je američka verzija još uvijek u fazi testiranja.

Global Times piše da bi novu kinesku elektromagnetnu pušku trebali koristiti kineski specijalci. To je oružje tiše od konvencionalnog i ne proizvodi plamen na ustima cijevi pri ispaljivanju projektila, što ga čini manje vidljivim u uslovima borbe i upotrebljivim u misijama u kojima je biti neprimjetan ključna stvar za uspjeh.

(dnevnik.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije