Naoružanje

"Oganj" uvodi nove mogućnosti raketne artiljerije Vojske Srbije

"Oganj" uvodi nove mogućnosti raketne artiljerije Vojske Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije/Arhiva | "Oganj" uvodi nove mogućnosti raketne artiljerije Vojske Srbije

Uvođenjem modularnog samohodnog višecjevnog raketnog lansera LRSVM M18 "Oganj" u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana i dobiće nove mogućnosti, kakve do sada nije imala, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako se navodi, raketna artiljerija ima važnu ulogu u vatrenoj podršci jedinicama Kopnene vojske, a da je modularni "Oganj" namijenjen za neutralisanje žive sile, borbenih sredstava, komandnih mjesta, baza, skladišta, aerodroma i svih lako oklopljenih ciljeva korišćenjem nevođenih i vođenih raketa.

Prototip LRSVM M18 "Oganj" je nastao modernizacijom samohodnog višecjevnog lansera raketa SVLR "Oganj" 128 mm M77, sa oklopljenom pancirnom kabinom, koja štiti posadu od gelera i puščane municije.

Nosilac razvoja modularnog "Ognja" je Vojnotehnički institut, sistem integrator-proizvođač "Prva petoletka - Namenska" Trstenik, a među većim kooperantima Odbrambene industrije, koji su učestvovali u ovom projektu, jesu "Zastava TERVO" i "FAP Priboj".

Ovaj model, osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, obezbijedio je ono što je u modernom ratovanju, gdje se računaju svaki minut i sekunda, najvažnije - daleko veću brzinu upotrebe.

Riječ je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno unaprijediti sposobnosti artiljerije Vojske Srbije, prije svega velikim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre.

Od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom "Ognju" potrebno je tri minuta, dok je "Ognju" M77 potrebno znatno više.

Uvođenjem modernizovanog "Ognja" u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana imajući u vidu da je to prvo domaće artiljerijsko oruđe koje osim postojećih nevođenih raketa, uključujući i rakete dometa 40 kilometara, koje su već razvijene, i raketa dometa 50 kilometara, može da gađa i vođenim raketama.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa ALAS.

Sredinom juna ove godine u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" iz kontejnera montiranog na lanseru modularnog "Ognja", premijerno je izvedeno lansiranje programski vođene rakete sistema ALAS, kao i gađanje sa raketama "Grad", što predstavlja osnovu za dalje usavršavanje.

U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i rakete "košava 1" i "košava 2", čime će se domet raketne artiljerije VS podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

Modernizacijom ovog oruđa dobijen je usavršeni sistem koji posjeduje: automatsku nišansku liniju, orijentaciju i navigaciju, mogućnost korišćenja različitih kontejnera sa različitom municijom, skraćenje vremena pripreme i otvaranja vatre, veću zaštitu članova posade, mogućnost samostalne borbene misije i spregnut rad sa univerzalnom pokretnom artiljerijskom računarskom stanicom (UPARS).

Kompletno sistemsko opremanje artiljerije Vojske Srbije jedan je od prioriteta u opremanju, a osim modernizovanog oruđa poput modularnog "Ognja", novih računarskih sistema za upravljanje vatrom, planirano je uvođenje i nove generacije municije, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije