Naoružanje

Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja (FOTO)

Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja (FOTO)
Foto: Screenshot/YouTube | Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja (FOTO)

Američko ratno vazduhoplovstvo sve je bliže ostvarenju svoje vizije niskobudžetnih dronova za nadzor, sa autonomnim dronom koji može da leti duže od tri dana uzastopno.

 I već obavlja leteće misije na Bliskom istoku.

Ultra Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft, ili skraćeno ULTRA, vršila je operacije u sjenci sve dok američka Centralna komanda u maju nehotice nije otkrila da je dron upotrijebljen na Bliskom istoku tako što je objavila njegove slike u vazduhoplovnoj bazi Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Razvijen od strane proizvođača bespilotnih letjelica DZYNE Technologies, u saradnji sa Laboratorijom za istraživanje vazduhoplovstva, ULTRA obećava "novo poglavlje" jer se ne radi o skupim, starim ISR letjelicama, saopštila je kompanija, prenosi B92.

Prije nego što su fotografije dronova objavljene, DZYNE je bio tajanstven u vezi sa svojim dugotrajnim programima jer je radio direktno sa borcima na "aktivnim misijama", rekao je Mat Mekkju, izvršni direktor DZYNE-a.

Dron ULTRA, sličan jedrilici, može da ostane u vazduhu 80 sati bez dopunjavanja goriva ili slijetanja i može da nosi teret težine do 181 kg. ULTRA košta samo djelić cijene zastarjelih letjelica za nadzor, kaže DZYNE, kao što je General Atomics MQ-9 Reaper, koji košta otprilike 30 miliona dolara po komadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije